Hogy működik a hőszivattyú

hőszivattyú egy olyan elektromos eszköz, amely egy alacsony hőmérsékletű helyről (forrás) hőt von el, és azt egy magasabb hőmérsékletű helyre (nyelő) szállítja.

Hogy megértsük ezt a folyamatot, gondoljunk egy dombon való kerékpározásra: A domb tetejéről a domb aljára való feljutáshoz nincs szükség erőfeszítésre, mivel a kerékpár és a kerékpáros természetes módon mozog a magas helyről az alacsonyabbra. A dombra való felfelé haladás azonban sokkal több erőfeszítést igényel, mivel a kerékpár a természetes mozgásirányával ellentétesen mozog.

Hasonló módon a hő természetes módon áramlik a magasabb hőmérsékletű helyekről az alacsonyabb hőmérsékletű helyek felé (pl. télen az épület belsejéből a hő a külső térbe távozik). A hőszivattyú a természetes hőáramlással szemben további elektromos energiát használ, és a hidegebb helyen rendelkezésre álló energiát egy melegebb helyre pumpálja.

Hogyan fűti vagy hűti otthonát egy hőszivattyú? Ahogy az energiát kivonják egy forrásból, a forrás hőmérséklete csökken. Ha az otthont használják forrásként, akkor a hőenergia elvezetésre kerül, lehűtve ezt a teret. Így működik a hőszivattyú hűtési üzemmódban, és ugyanezt az elvet alkalmazzák a légkondicionálók és a hűtőszekrények is. Hasonlóképpen, ahogyan energiát adunk egy nyelőhöz, annak hőmérséklete emelkedik. Ha a lakást nyelőként használják, hőenergia kerül hozzáadásra, ami a helyiséget felmelegíti. A hőszivattyú teljes mértékben reverzibilis, ami azt jelenti, hogy képes fűteni és hűteni is otthonát, így egész évben kényelmet biztosít.

Hogy működik a hőszivattyú

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.