Honnan lehet megtudni milyen idős a kiskutya

1. lépés
Ellenőrizze a kiskutya szemét, hogy teljesen nyitva van-e és összpontosít-e. A kölykök 7 és 14 napos koruk között nyitják ki a szemüket, és néhány napon belül elkezdenek körülnézni. Ha az új kölyök szeme nem teljesen nyitott és tiszta, akkor lehet, hogy még nagyon fiatal, és különleges gondozást és táplálást igényel.

2. lépés
Nyissa ki a száját, és vizsgálja meg a fogait, ha vannak. Ha látod, hogy néhány fogacska kezd kibújni, akkor a korát 30 és 45 nap közé teheted. Ha egy teljes, 28 kölyökfogsor látható, akkor 45 napos vagy annál idősebb. A kölyökkutyák körülbelül a harmadik hónaptól kezdik növeszteni felnőtt fogaikat, míg a felnőtt szemfogak csak 5 hónapos korukra jelennek meg teljesen.

3. lépés
Nézze meg a kiskutya lábainak hosszát és mozgását. A nagyon fiatal kölyökkutyák tántorognak és botladoznak a lábukon, de 8 hetes korukra már magabiztosan szökdécselnek. Amikor eléri a 4 hónapos kort, lábai hosszabbak, és elkezd rendesen futni.

4. lépés
Az Amerikai Kennel Klub honlapján nézzen utána a kölyökkutya fajtastandardjának, hogy megtudja, mekkora az átlagos testmagasság a fajtájára és nemére vonatkozóan. A kölykök 4 hónapos korukra elérik teljes testmagasságuk körülbelül 60 százalékát, 6 hónapos korukra pedig 75 százalékát.

5. lépés
Mérje meg a kiskutyát úgy, hogy egy fürdőszobai mérlegre állva, kezében tartva őt, majd mérje meg magát anélkül, hogy a kiskutya a karjában lenne. A pontos súlyához vonja le a saját súlyát az összesített súlyból. Alternatív megoldásként vigye el a kölyköt az állatorvoshoz, és mérje meg a legtöbb állatorvos rendelőjében található speciális kutyamérlegen.

6. lépés
Hasonlítsa össze a súlyát a fajtastandard szerint várható felnőttkori súlyával. Ha a kiskutya a kis- vagy közepes méretű kutyafajták közé tartozik, akkor 4 hónapos korára eléri felnőttkori súlyának 75 százalékát. A nagy és óriás fajták azonban lassabban fejlődnek, és csak felnőttkori súlyuk 30 százalékát érik el ebben a korban.

7. lépés
Értékelje a kölyökkutya izomfejlődését a fajtája felépítéséről szóló leírás alapján. A kis és közepes méretű fajták 12 hónapos korukra teljesen kifejlődnek az izmaik, a nagy és óriás fajták azonban csak 18 hónapos korukra érik el teljes méretüket.

Honnan lehet megtudni milyen idős a kiskutya

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.