Hogyan lehet megszabadulni a szúnyogoktól: Tippek a kártevők távol tartásához

Szúnyogok: az emberiség egyik legironikusabb nemezise. Még a legnagyobb szúnyogok sem nőnek nagyobbra 1,5 hüvelyknél, mégis évről évre úgy szállunk szembe ezekkel a vérszomjas, hőre vágyó szörnyetegekkel, mintha Spártát akarnánk megmenteni. Csípésük puszta irritáló hatása mellett a szúnyogok számos betegséget is hordozhatnak – amint azt nemrégiben az Egyesült Államokban a Zika-fertőzések számának növekedésével láthattuk -, ezért fontos, hogy védekezzünk ellenük.

A szúnyogok elleni védekezéssel kapcsolatos szakértői tanácsokért Karen Reardonhoz, a RISE (Responsible Industry for a Sound Environment) (Felelős ipar a jó környezetért) közkapcsolati alelnökéhez fordultunk, egy olyan országos kereskedelmi szövetséghez, amely a szúnyogirtó termékek összetevőit gyártó és megfogalmazó vállalatokat képviseli.

A szúnyogokról

Először is szánjunk egy pillanatot arra, hogy megtudjunk egy-két dolgot ezekről az abszolút szörnyekről. A szúnyogszezon régiónként változik, de általában július és augusztus a kedvenc évszakuk, amikor megpróbálják megdönteni a kialakult ember-szúnyog hatalmi dinamikát. Az Amerikai Szúnyogirtó Szövetség szerint egyetlen nőstény szúnyog a szaporodási időszakban háromnaponta egyszer képes petéket rakni. Persze, ez sok, de azért nem olyan sok, nem igaz? Tévedés. Ha utódainak csak 25%-a marad életben, akkor is több mint 400 millió új szúnyogot hoz létre egy szezonban – és már tudjuk, hogy a szúnyogok hírhedt kellemetlenségek és betegséghordozók.

Az olyan behurcolt betegségek, mint a Zika, a nyugat-nílusi vírus és a keleti ló-encephalitis évente néhány ezer embert fertőznek meg, és a kis rovarok még rosszabbak a háziállatok számára: évente több ezer kutya fertőződik szívférgességgel a szúnyogoktól.

Bár viszonylag kicsi az esélye annak, hogy szúnyogcsípésből elkapjon egy betegséget, sosem árt, ha biztonságban van. Ráadásul ki akar választani aközött, hogy egész nyáron bezárva marad, vagy hónapokig viszkető, vörös púpok borítják? Fogadja meg az alábbi tanácsokat, és hozza ki a legtöbbet a nyárból a bogarak és csípéseik elkerülése révén.

Testének védelme

Viseljen világos színeket és hosszú ujjú ruhákat

Bár a nyár a rövidnadrágok és pólók ideális időszaka, a szabadon hagyott bőr nagyon csábító az éhes szúnyogok számára. „Fontos, hogy minimalizáljuk a testünk azon részeit, amelyek szabadon vannak, ahol a szúnyogok landolhatnak” – mondja Reardon. A világos színű, hosszú ujjú ingek és a hosszú nadrágok segíthetnek elriasztani a szúnyogokat, miközben viszonylag hűvösen tartanak. Reardon szerint „a szúnyogok a hajnali és az alkonyati órákban a legaktívabbak”, így elkerülheted a kellemetlen csípéseket, ha ezekben az órákban bent maradsz.

Szerezzen be permetrinnel kezelt ruházatot

A szúnyogok már régóta kellemetlenek az emberiség számára, és ez idő alatt számos kifinomult módszert fejlesztettünk ki az elhárításukra. Reardon arra bátorítja azokat, akik a nyár nagy részét a szabadban töltik, hogy „gondolkodjanak el a permetrinnel kezelt ingek, kalapok vagy más ruhadarabok lehetőségén”. Vásárolhat permetrinnel előkezelt ruházatot, vagy ha inkább a barkácsolást választja, vásárolhat permetrint, és saját maga is felkenheti a ruhájára. Hosszabb utazásokhoz – például hátizsákos utazásokhoz és kempingezéshez – érdemes beruházni egy szúnyoghálóba. Lehet, hogy nem kap sok díjat a divatért, de az biztos, hogy sokkal kevesebbet fog viszketni.

Hogyan lehet megszabadulni a szúnyogoktól: Tippek a kártevők távol tartásához

Helyi szúnyogriasztót viseljen

Lefogadjuk, hogy nem akarod az egész nyarat bezárva tölteni, ezért amikor dacosan szúnyogos területre vonulsz, mindenképpen használj helyi szúnyogriasztót. „A DEET-et tartalmazó termékek nagyon hatékonyak” – mondja Reardon – „be vannak jegyezve az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalánál, így bizonyítottan hatékonyan irtják a szúnyogokat”. A DEET-et más, a durva vegyi anyagokat kerülő termékekkel is elkerülheti – rengeteg nagyszerű lehetőség van, csak előbb mindenképpen végezzen kutatást. Ahogy Reardon megjegyzi: „Az EPA által nem regisztrált gyógymódoknak vagy repellenseknek nem kell ugyanolyan hatékonysági teszteken átesniük”, ezért érdemes utánaolvasni a termék képlete mögött álló tudománynak. A biztonság kedvéért a helyi repellenseket mindig szigorúan a használati utasításnak megfelelően kell alkalmazni.

Hogyan szabaduljunk meg a szúnyogoktól, mielőtt kikelnének

Szabaduljon meg az állóvíztől

A szúnyogok állóvízbe rakják le petéiket, ezért szabadítsa meg ingatlanát minden olyan területtől, ahol víz gyűlik össze, hogy biztosítsa, nincs hely a szaporodásukhoz. Kövesse Reardon tanácsát, és „ürítse ki azokat a virágcserepeket az erkélyén, fordítson fel mindent, ami vizet gyűjthet… nézzen ki olyan helyeket, amelyek vonzóak a lárváik számára – beleértve az esőcsatornákat [és] ha van udvara, töltse fel azokat a helyeket, ahol a víz összegyűlhet”.

Beszéljen a szomszédokkal

Természetesen minden szúnyogirtási erőfeszítése nem sokat ér, ha a szomszédja nem hajlandó semmit sem tenni. Ha minden helyes dolgot megteszel, és még mindig problémád van – tanácsolja Reardon -, „érdemes átkukucskálni a sövényen vagy a kerítésen, és megnézni, mi van a szomszédban – hátha rá tudod venni a szomszédodat, hogy együttműködjön veled a szúnyogirtási programban”. Valószínűleg a szomszédja sem őrül meg azért, hogy gyulladt gócok borítják, így ha egy hullámhosszra kerül vele, az mindkettőjüknek segíthet abban, hogy jobb legyen a nyara.

Zárja be az ajtókat, tartsa be a paravánjavítást

A szúnyogok már akkor is elég rossz, ha az otthonodon kívül vannak – a legkevésbé sem szeretnéd, ha megcsípnének, miközben épp azt a valamit majszolod, amivel a westerosi sóvárgásodat próbálod elűzni, amíg végre újra „tél” lesz. „A ház körül úgy tarthatja távol a szúnyogokat a háztól, ha a szúnyoghálót rendben tartja, és az ajtókat zárva tartja azokban az időszakokban, amikor a szúnyogok a legaktívabbak” – mondja Reardon. Ha a szúnyogok különösen nagy problémát jelentenek az ingatlana körül, érdemes megfontolni a beruházást egy ködképző rendszerbe – csak ügyeljen a megfelelő használatára és a karbantartásra.

A tábortűz vagy a terasz körül lógás

A szúnyogok teljesen elviselhetetlenné tehetnek egy olyan egyszerű tevékenységet, mint a tábortűz körül üldögélés. Ha hosszabb időre tervezi, hogy kint ül a szabadban, használjon citronella gyertyát a szúnyogok elleni védekezéshez. „A citronella egy természetes eredetű termék, amely nagyon lokális enyhülést biztosíthat” – mondja Reardon – „vannak olyan termékek is, amelyeket meggyújthat vagy a ruházatára erősíthet, amelyeket az US EPA regisztrált, és amelyek elriasztják a szúnyogokat”. Az Amerikai Szúnyogirtó Szövetség szerint az ultrahangos technológiát használó repellenseknek „egyáltalán nincs repellens értékük”, így remélhetőleg ebben a szezonban még nem költöttél pénzt egy ilyen eszközre.

Ha a legjobb eredményt szeretné elérni a szúnyogok elkerülésében ezen a nyáron, a legjobb, ha követi Karen Reardon legmegalapozottabb tanácsait: „Amikor arról van szó, hogy megóvjuk magunkat vagy háziállatainkat a szúnyogok csípésétől, többirányú megközelítésre van szükség”. Kombináljon több módszert, hogy biztonságban és kényelmesen érezze magát ebben a szezonban. Ezekkel a tippekkel (és egy kis szerencsével) talán csípésmentesen vészelheti át a nyarat.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.