Kezdő útmutató a snowboard viaszolásához

A hószezon teljes lendületben van, valószínűleg előveszed a felszerelésedet, számba veszed, hogy mire van szükséged ezen a télen, és azon gondolkodsz, hogy friss viaszréteget teszel a snowboardodra vagy a sílécedre. Ha még soha nem csináltál ilyet, valószínűleg kíváncsi vagy, hogyan kell a snowboardot viaszolni. Ne félj! Nem olyan bonyolult, mint gondolnád, és ez a lépésről-lépésre bemutatott útmutató mindent elmond, amit tudnod kell.

AMIRE SZÜKSÉGED VAN
Snowboard
Snowboard viasz
Viaszolóvas
Kaparó
Kefe
Munkapad

Ha egyszer már gyantáztad a snowboardodat, egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy készen állj a lejtőkre. Nézd meg más tippjeinket is a síszezonra való felkészüléshez, és olvasd végig kedvenc téli felszereléseink korábbi összeállítását.

Gyantázhatom a snowboardomat magam?

Igen, mindenképpen viaszolhatod a saját snowboardodat, ahelyett, hogy elküldenéd a boltba. Természetesen meg kell vásárolnod a felszerelést, amely viaszkészletben kapható. Bár nem kötelező, egy munkapad némi stabilitást és vízszintes munkaterületet biztosíthat.

Milyen gyakran kell gyantázni a snowboardot?

Kezdő útmutató a snowboard viaszolásához
Ahogy snowboardozol, a deszkára felvitt viasz le fog dörzsölődni. Így logikus, hogy minél gyakrabban snowboardozol, annál gyakrabban kell majd gyantáznod. Az általános ökölszabály szerint a snowboardot minden 3-4 nap után viaszolnod kell. Ha agresszívabb, hosszú órákat töltesz a snowboardon, akkor ez 2-3 napra rövidíthető.

Tehát az, hogy milyen gyakran viaszolod a deszkádat, igazából attól függ, milyen gyakran mész snowboardozni. Érthető, ugye? Csak néhányszor mész snowboardozni ebben a szezonban? Gyantázd be a deszkádat a szezon elején, és valószínűleg készen állsz a következő szezonig. Ha hetente egyszer mész ki, és néhány órát cirkálsz, akkor lehet, hogy nem lesz gond, ha havonta egyszer viaszolod a deszkádat. Ha minden hétvégén több napot töltesz kint, akkor lehet, hogy kéthavonta vagy akár hetente egyszer is szükséged lehet a waxolásra.

További figyelembe veendő tényezők a terep (a jeges terep gyorsabban eltávolítja a viaszt, mint a por) és az, hogy milyen gyorsan akarsz menni. Ha gyakrabban viaszolod a deszkádat, akkor meg tudod tartani a sebességet a havon.

Nehéz a snowboardot gyantázni?

Nem, nem különösebben. Idővel egyre jobb (és gyorsabb) leszel benne. Van azonban némi előzetes költség és tanulás, ami ezzel jár. Ha csak alkalmanként jársz snowboardozni, lehet, hogy nem éri meg megvenni egy wax-készletet, és magadnak viaszolni a deszkádat. Ha csak 3-4 alkalommal tervezel kimenni a szezonban, egyszerűbb lehet elvinni a deszkádat a helyi síboltba, mint saját magadnak viaszolni.

Ha azonban azt tervezed, hogy hetente egyszer vagy annál többször mész snowboardozni, akkor egy készlet beszerzése a deszkád otthoni viaszolásához hosszú távon időt és pénzt takarít meg.

Hogyan kell otthon gyantázni a snowboardot?

1. lépés: Tisztítsd meg a snowboardod alját (vagy alját) a látható szennyeződésektől és törmelékektől egy kefével vagy rongyal. Sokan vagy meglazítják, vagy eltávolítják a kötésüket is, mivel a deszkád a vasaló hőjétől a 4. lépésnél kitágul.

2. lépés: Tisztítsa meg tovább a deszka alját dörzsölő alkohollal vagy alaptisztítóval történő áttörléssel.

3. lépés: Melegítse fel a hangolóvasat, és olvassa meg a viaszt a deszkán. Győződjön meg róla, hogy a vasaló nem füstöl. Ha igen, kapcsolja le. Tartsa a viaszt és a vasalót néhány centiméterrel a deszkája fölé, és hagyja, hogy a viasz cseppekben hulljon. Olyan kreatív lehetsz a mintával, amilyen kreatívan csak akarsz, de a cél az, hogy a deszkát bevond viaszcseppekkel.

4. lépés: Tegye félre a viaszt, és lassan mozgassa a vasalót a deszka alján. A viaszcseppek megolvadnak, ahogy mozgatod a vasalót. A cél itt az, hogy a deszka teljes alját bevonja az olvadt viasszal.

5. lépés: Egy kaparó segítségével (a tuningkészletekben található) kaparja le a felesleges viaszt. A deszka elejétől a hátulja felé haladva kaparja le. Tényleg nem lehet túl sok viaszt lekaparni. Bár lehet, hogy ellentmondásosnak tűnhet, hogy lekaparjuk az összes viaszt, amit az imént felhordtunk, a viasz célja, hogy kitöltse a deszka alapjának pórusait, így simább és gyorsabb siklást biztosítva. Ne aggódjon, a pórusokba került viaszt nem fogja eltávolítani a kaparóval.

Hogyan kell a snowboardot forró viasszal kezelni?
A fenti folyamat (mind a videón, mind a fenti részben) egy snowboard forró viaszozására vonatkozik. Általában a forró viaszolás adja a legjobb eredményt. Vannak olyan viaszok, amelyeket hidegen lehet alkalmazni az üdülőhelyen, de ezek általában nem elegendőek ahhoz, hogy a snowboardod újra a legjobb állapotba kerüljön. Az ilyen típusú viaszok akkor lehetnek hasznosak, ha véletlenül nekimész egy sziklának vagy fának, és lekaparsz egy csomó viaszt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.