Hajat hogy lehet világosítani

1. Keverjük össze a citromlét kondicionálóval

Aura Friedman celebszínész szerint a citromlé működik – de óvatosan kell eljárni. „A citromlé valóban világosítja a hajat, de veszélyes is lehet” – mondja Friedman. „Annyira savas, hogy megégetheti a hajat. A legjobb, ha kondicionálóval vagy akár kókuszolajjal kevered, így megkapod azokat a fontos hidratáló és regeneráló előnyöket.”.

Ha ki akarod próbálni, facsard egy friss citrom levét egy szórófejes flakonba. Érdemes egy kis vizet hozzáadni, hogy segítsen felhígítani a lé savasságát, emellett keverj hozzá kondicionálót vagy kókuszolajat a nedvesség érdekében. Most permetezd be vele a teljes hajadat, vagy célzottan azokat a részeket, amelyeket világosítani szeretnél. (Ha természetes fényeket szeretne, válassza az utóbbit!) Ezután menjen ki a szabadba, hogy 30-45 percig érje a napfény, mielőtt leöblítenéd, és ne feledkezz meg a fényvédő krémről sem.

2. Használj C-vitamint a hajadra

A C-vitamin hatékony módja annak, hogy a hajadat világosabbá tedd, köszönhetően a benne található citromsavnak. Bodt rendszeresen mondja az ügyfeleknek, hogy próbálják ki a C-vitaminos hajmosásokat. „Ez az egyik egyszerű. Összetörsz egy kis C-vitamint, hozzáadod egy szórófejes flakonhoz, és ráfröcskölöd. Világosítja a hajat, és eltávolítja az ásványi anyagokat” – magyarázza. (Ha C-vitamin port veszel, akár ki is hagyhatod a zúzás lépését; a felesleges port idd meg, hogy immunrendszerednek is adj egy kis támogatást!)

3. Használj sós vizes oldatot

Ha már színezed a hajad, és még mindig elkapott a szőkítés bogara, a nap segítségével még világosabbá teheted a hajat. „Minden színezettnek: keverj össze többnyire vizet egy kis sóval, és fújd be a hajadat a strandon. Ez kissé megnyitja a haj hámrétegét, és kiteszi a napnak” – mondja Bodt. De ezt ne feledd! „Nem számít, milyen színű a hajad, a nap kifakítja” – teszi hozzá Friedman. „Gondolj arra, hogyan fakul az autófesték a napfényben. Ugyanez történik a hajjal is” – teszi hozzá.

Ha ragyogó, fényes, a szalonból éppen csak kilépett állapotú színt szeretnél, szerezz be UV-védő sampont és kondicionálót. És ne feledd – ha teljesen platinaszőke akarsz lenni, kérlek, bízd ezt a szakértőkre.

4. Adj hozzá almaecetet

Egy adag almaecet nem csak a haj gyengéd világosításában segít, de feloldja a hajadban és a fejbőrödön felgyülemlett olajat és maradékot is, elősegítve a növekedést. Ráadásul az almaecet segít a hajad kibogozásában és a hajszálak zsirosodásának megszüntetésében. Összességében ez egy hajápolási győztes.

„Keverj össze egy rész almaecetet és hat rész vizet, hogy eltávolítsd a lerakódásokat (például a klórt)” – magyarázza Bodt. „Ez egy kíméletes módja a szálak világosításának – de lehet, hogy néhányszor meg kell csinálnod, hogy eredményt érj el.”

Mivel az almaecet sokkal kíméletesebb, mint például a közvetlen napsütésre reagáló citromlé, ezt akár hetente kétszer is megteheted anélkül, hogy kiszáradna vagy károsodna a hajad. Egyszerűen csak vidd fel a keveréket az egész hajadra, hagyd rajta 15-30 percig, majd alaposan öblítsd ki a zuhany alatt.

5. Kombináld a szódabikarbónát és a hidrogén-peroxidot

Önmagában a drogériában kapható hagyományos hidrogén-peroxid nem fogja világosítani a hajadat, mert megszárad, mielőtt bármilyen kémiai reakció lejátszódna. A hidrogén-peroxid és a szódabikarbóna kombinálásával azonban olyan paszta jön létre, amely ráülhet a hajadra, és varázslatos módon, egy-két árnyalattal világosítja azt. Ha kipróbálod ezt a módszert, azonban óvatosan kell eljárnod.

„E hajvilágosító módszer népszerűsége ellenére mind a szódabikarbóna, mind a hidrogén-peroxid meglehetősen durva vegyi anyagok, amelyek károsíthatják a kutikulát és irritálhatják a fejbőrt, ha túl sok pasztát teszel a hajadra és túl sokáig tartod” – mondta Monica Davis, fodrász és a MyStraightener alapítója.

Ha úgy próbálhatod ki ezt a módszert, hogy közben mérsékled a károsodás kockázatát, keverj össze egy csésze szódabikarbónát legfeljebb három evőkanál hidrogén-peroxiddal. Keverd össze, és vidd fel a pasztát a hajadra, világosabb haj esetén 30 percig, sötétebb haj esetén 45 percig hagyd hatni a maszkot.

Extra elővigyázatosságként „védheted a hajszálaidat vazelinnel, és közvetlenül a festés után hidratáló maszkot alkalmazhatsz” – teszi hozzá Davis.

6. Készítsen fahéjas-mézes maszkot

Ez egy édes illatú megoldás arra, hogyan világosíthatod a hajat természetesen. Amikor összekevered a mézet és a fahéjat, valami varázslatos dolog történik. „A fahéjjal kombinált méz aktiválja a mézben lévő hidrogén-peroxid nyomokat” – mondta Abdullah. „Ez a méz glükóz-oxidázával kombinálva olyan kémiai reakciót hoz létre, amelynek hatására a hajszíned egy vagy két árnyalattal világosabbá (változik), ha világosbarna hajad van”.”

Készítsen maszkot két evőkanál méz (a nyers a legjobb), egy evőkanál fahéj és egy evőkanál olívaolaj kombinálásával az extra hidratálás érdekében. Keverd össze az egészet, és adj hozzá egy kis kondicionálót, ha túl sűrű. Ezután hagyd állni a keveréket fél órán át, hogy a fahéj és a méz összekeveredhessen, és a hidrogén-peroxidnak legyen ideje aktiválódni. Vigye fel a keveréket a hajára, rögzítse kontyba, és zárja le egy zuhanysapkával. Hagyja rajta legalább négy órán át. Még jobb, ha egész éjszakára is hagyod állni (csak ne feledd, hogy a párnádra tegyél egy törölközőt, hogy ne foltosodjon be a párnahuzatod!).

7. Az ultrakímélő változáshoz próbáld ki a kamillát

Abdullah szerint a kamilla „segít feléleszteni a haj fényét”, miközben természetes fényeket ad hozzá. Mindez a kamillában található kvercetinnek, egy flavonoidnak – vagyis annak, ami a növényeknek a pigmentációját adja – köszönhető. A kvercetinről ismert, hogy gátolja a tirozinázt, amely egy olyan enzim, amely segít szabályozni a haj melanin termelését, és ez teszi a kamillát hatékony DIY hajvilágosítóvá.

Ha mézzel együtt, vagy akár önmagában használod, a kamilla finoman feldobja a hajad általános tónusát. Tehát ha ez az, amit keresel, nagyszerű! Ha pedig a természetes hajszőkítés érdekel, akkor inkább olyan DIY megoldást érdemes kipróbálnod, amelyet a hajad célzottabb részein alkalmazhatsz, mint például a citromlé-kondicionáló kombináció.

Ahhoz, hogy a hajadat kamillával könnyítsd meg, mindössze annyit kell tenned, hogy leforrázol néhány teafüveget (Abdullah hét teafüveget ajánl). Hagyd őket egy darabig ázni, hogy a tea extra erős legyen, és közben hagyd kihűlni. Ezután tegye a teát egy szórófejes flakonba, és ha szeretné, dobjon bele egy-két teáskanál mézet. Permetezd rá, és hagyd ázni a hajadat 30 perctől maximum egy óráig, mielőtt leöblíted. (Fontos, hogy egy óra alatt tartsd, ha nem szeretnéd, hogy erősen kiszáradt hajjal kerülj ki ebből a kísérletből!)

8. Öntsd ki (és a hajadra)

Azon, khm, nagykorú olvasóink számára, akiknek van egy hatos csomag a hűtőjükben, a sör egy deci DIY világosító lehet. „Az átlagos sör pH-értéke körülbelül 4, ami elég ahhoz, hogy egy icipicit világosítja a hajadat” – mondta Davis. „Ugyanakkor ez az ital képes hidratálni a hajadat és elég hatékonyan csökkenti a göndörödést… A világosító hatás nem garantált, de biztosan nem is fog semmi baj történni”.

Nyiss fel két-három üveggel, és hagyd állni néhány órát – lényegében elég sokáig ahhoz, hogy lelapuljon (a szén-dioxid itt nem a barátod). Ha már szénsavmentes, menj a zuhany alá, és samponozd be magad a szokásos módon, mielőtt a sört a hajadra öntenéd, a hajtövektől a hajvégekig. Mielőtt leöblítenéd, tarts félórás szünetet, és ülj ki a napra, utána pedig használj bőven kondicionálót.

Ha a zuhanyzás után egy kis sörmaradék ragad a szálakra, az nem baj – sőt, még a fejbőr egészségének is jót tesz! Azon túl, hogy a haj otthoni világosításának egyszerű módja, a legtöbb sör tele van malátával és komlóval, amelyek tápláló, erőt adó fehérjéket tartalmaznak. Ráadásul a sörben megtalálható a szilícium-dioxid, egy kémiai vegyület, amely növeli a volument és a vastagságot, valamint a B-vitamin, amely segít a fényességben és a rugalmasságban.

Nincs kéznél sör? A vodka gyakori alternatíva, és a tiszta kék tónusai állítólag segítenek a haj rézsútosságának megszüntetésében is. Csak arra ügyelj, hogy egyiknél se végezz havi egy-két öblítésnél többet, mivel az alkohol nagyon kiszáríthatja a hajad. (Ráadásul nem akarod, hogy állandóan olyan szagod legyen, mint Panama City Beachen a tavaszi szünetben.)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.