A denevérek az éjszaka repülő rovarok legjelentősebb ragadozói. Az Egyesült Államokban legalább 40 különböző denevérfaj él, amelyek csak rovarokat esznek. Egyetlen kis barna denevér, amelynek teste nem nagyobb, mint egy felnőtt ember hüvelykujja, minden éjszaka 4-8 gramm (körülbelül egy-két szőlőszem súlya) rovart képes elfogyasztani. Bár ez nem hangzik soknak, mégis összeadódik – az egymillió északkeleti denevér elvesztése valószínűleg azt eredményezte, hogy évente 660-1320 tonna rovart nem esznek többé a denevérek.

A denevérek az egyes rovarokat echolokáció segítségével találják meg, majd szárnyukkal vagy farokhártyájukkal csapdába ejtik őket, és lenyúlnak, hogy a szájukba vegyék a rovart. Ez a művelet, valamint a kergetőzés eredményezi azt a kiszámíthatatlan repülést, amelyet a legtöbb ember ismer, amikor késő este vagy éjszakai fények közelében táplálkozó denevéreket figyel meg.

Más denevérfajok sokféle dolgot esznek, többek között gyümölcsöt, nektárt és virágport. A denevérek fontos beporzók, mivel növényről növényre repülnek táplálék után kutatva. Észak-Amerika délnyugati sivatagjaiban a denevérek a saguaro és az orgonasíp-kaktuszok legfontosabb beporzói. A tequilát az agavé növényből készítik, amelyet denevérek poroznak be.

Mit esznek a denevérek?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.