Mi az a Google Play?

A Google Play mindenekelőtt az a digitális piactér, amely – kevés kivételtől eltekintve – előre telepítve van az Android-eszközökön, és amely a fejlesztőknek lehetőséget biztosít arra, hogy eladják és értékesítsék alkalmazásaikat az Android-felhasználók egyre növekvő közönsége számára. A Google Play még 2008-ban indult Android Market néven, és azóta számos identitásválságon ment keresztül, míg végül az általunk ismert Google Play lett belőle.

Mi az a Google Play?

Mi érhető el a Google Playen?

A Google Play egy online piactér, amelyet a Google az Android ökoszisztéma támogatására üzemeltet. A Google Play gépezetének elsődleges fogaskereke a Google Play Store – egy online piactér, ahol a felhasználók számos digitális tartalmat tölthetnek le, vásárolhatnak és bérelhetnek. Bár a Google Play elsődleges fókusza a 2 millió alkalmazásból álló Play Store, a csomag számos más kínálatot is kínál rendszerfrissítések és szórakozás formájában. Nézzük meg őket!

Google Play Áruház

A Google Play Áruház a Google Play szíve – itt férhet hozzá a Google és minden olyan harmadik féltől származó fejlesztő kiterjedt alkalmazás- és játékkönyvtárához, aki a lehető legnagyobb nyilvánosságot szeretné elérni Android-alkalmazásainak. A Play Áruház ingyenes és fizetős alkalmazások keverékét kínálja – meglepő módon a többség ingyenes – számos kategóriában, többek között a közösségi média, a szórakoztatás, a termelékenység és a fényképezés területén. A Google lehetővé teszi a fejlesztők és a felhasználók számára a Google Pay platform használatát az alkalmazásvásárlások, előfizetések és alkalmazáson belüli fizetések kezelésére.

Google Play Filmek és TV (Google TV)

A Google Play Movies & TV célja, hogy gondoskodjon az Ön szórakoztatási igényeiről azáltal, hogy filmek és tévéműsorok könyvtárát kínálja kölcsönzésre és vásárlásra. Legalábbis ez volt a célja, mielőtt a Google 2022 márciusában bejelentette, hogy a Google Play Movies & TV integrálódik a Google TV alkalmazásba. A Google TV-re való áttéréssel a Filmek és TV oldal eltűnik a Google Play Áruházból. Bár a Google TV hihetetlen könyvtárral rendelkezik olyan klasszikus kedvencekből, mint A bárányok hallgatnak és a Parks and Recreation, a kínálat folyamatosan frissül a nyugati és nemzetközi stúdiók legújabb kiadványaival.

Google Play Játékok

Az alkalmazások, játékok, e-könyvek és filmek mellett a Google Play a Google Play Games-t is magában foglalja – egy ingyenes, felhőalapú szolgáltatást, amely a játékélményt azáltal fokozza, hogy a felhasználók hozzáférhetnek a közösségi funkciókhoz, eredményekhez és ranglistákhoz a szolgáltatást támogató játékokban. A Google Play Áruházban nem minden játék támogatja a Google Play Games szolgáltatást – a fejlesztőknek a szolgáltatás figyelembevételével kell megtervezniük a játékaikat -, de a Google Play Store megtervezése nagymértékben növeli a játékélményt.

Emellett a Google Play Games önálló alkalmazás Instant Play funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a népszerű játékok rövid részleteit kipróbálják a teljes játék letöltése nélkül. Mindannyian töltöttünk már le olyan játékot, amely nagyszerűnek tűnt, de kiderült, hogy teljesen unalmas; ez a funkció segít elkerülni ezt.

Google Play Könyvek

A Google Play Books egy e-könyv és hangoskönyv könyvtár, ahol a felhasználók több mint 4 millió e-könyvet vásárolhatnak és tölthetnek le. Ez a lenyűgöző lista képregényeket és hangoskönyveket tartalmaz olyan népszerű fikciós sorozatokból, mint a Star Wars és a The Witcher, valamint a nem-fikciós útmutatók, életrajzok és önsegítő könyvek széles választékát. A címeket a Google Play Áruházban vásárolhatja meg, de a könyvek letöltéséhez és olvasásához le kell töltenie a Google Play Books alkalmazást a telefonjára vagy táblagépére.

Bár a legtöbb könyv fizetős, jó néhány ingyenes könyv is elérhető a Google Play Books segítségével, az alkalmazás pedig egyéni polcokkal segít könyvtárának kurátori rendezésében. Ahogy a gyűjteménye gyarapodik, a Google Play a korábbi vásárlások alapján is ajánl olyan könyveket, amelyek tetszhetnek, így soha nem kell aggódnia, hogy mit olvasson legközelebb.

Biztonságos a Google Play?

Mivel életünk egyre nagyobb részét töltjük a telefonunkon, az eszközbiztonság egyre fontosabbá válik. A legnyilvánvalóbb sebezhetőség a végfelhasználó által véletlenül telepített rosszindulatú szoftver, ezért a Google fenntartja a Google Play Protectet – a Google Playhez csomagban kínált biztonsági szolgáltatást.

A Google Play Protect alapértelmezés szerint úgy gondoskodik a készülék biztonságáról, hogy letöltés előtt átvizsgálja az alkalmazásokat, és időnként ellenőrzi a készülékre már telepített alkalmazásokat, hogy biztosítsa, hogy azok nem fertőzöttek ismert rosszindulatú szoftverekkel vagy biztonsági résekkel. Ha a Google Play Protect a készülék átvizsgálása során nem biztonságos alkalmazásokat észlel, a Play Protect figyelmezteti Önt a veszélyre, vagy akár automatikusan eltávolítja az alkalmazást, ha a veszély elég súlyos.

Amellett, hogy a Google Play Protect automatikusan megvédi készülékét és adatait a rosszindulatú szoftverektől, azt is biztosítja, hogy az alkalmazásfejlesztők nyíltan és őszintén nyilatkozzanak adatgyűjtési és adatvédelmi irányelveikről. A Play Protect figyelmeztet, ha félrevezető vagy veszélyes adatgyűjtési irányelvekkel rendelkező alkalmazást talál. Bár a Google Play Protect elméletben jól hangzik, az alkalmazás azon képessége, hogy a készülékén lévő összes alkalmazást átvizsgálja – nem csak azokat, amelyeket magából a Google Play-ből töltött le -, egyes felhasználók számára aggályokat vet fel a visszaélésekkel és az adatvédelemmel kapcsolatban. Ez a gyakorlat zavart okozott a szükségtelen biztonsági figyelmeztetések vagy a felhasználók készülékeiről figyelmeztetés nélkül eltávolított alkalmazások miatt.

Ki használhatja a Google Play-t?

A kompatibilitás bonyolult kérdés – egyrészt, ha a telefonján nincs előtelepítve a Google Play, akkor nagy valószínűséggel nem kompatibilis. Mégis, van mód arra, hogy megkerülje ezt a korlátozást. Bár a Google egy kereshető listát vezet a Google Play-jel kompatibilis Android és Chrome OS eszközökről – a legtöbb, bármelyik nagy gyártótól megvásárolható Android-eszköz kompatibilis -, a szolgáltatás futtatásának követelményei nem teljesen egyértelműek a végfelhasználók számára.

Tudjuk, hogy ahhoz, hogy egy eszköz hozzáférhessen a Google Play szolgáltatáshoz, Google Play Protect tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, ami azt jelenti, hogy a gyártó a végfelhasználónak történő eladás előtt igazolta, hogy az eszköz megfelel bizonyos fokú biztonságnak. A Google Play Protect tanúsítvánnyal nem rendelkező eszközök nem rendelkeznek előre telepített Google Play szolgáltatással, mivel hivatalosan nem támogatott eszközök. Ha olyan készülékkel rendelkezik, amely hivatalosan nem támogatott, van mód a Google Play Áruház telepítésére bármelyik Android-eszközre.

Az Android és Chrome OS eszközök mellett a Google Play Games for Windows 2022 márciusában kezdte meg bétatesztelését, így az elfogadott felhasználók Windows 10 és 11 PC-kre is telepíthetik kedvenc androidos játékaikat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.