Mi az a javascript?

A JavaScript egy olyan szkript- vagy programozási nyelv, amely lehetővé teszi, hogy összetett funkciókat valósítson meg a weboldalakon – minden alkalommal, amikor egy weboldal többet tesz annál hogy statikus információkat jelenít meg az Ön számára – időszerű tartalomfrissítéseket, interaktív térképeket, animált 2D/3D grafikákat, görgethető lejátszót stb. mutat -, akkor fogadni lehet, hogy valószínűleg JavaScript is szerepet játszik benne. Ez a harmadik réteg a szabványos webes technológiák réteges tortáján (HTML és CSS)

A webmotorja – Javascript nagyvonalakban

Szóval mit is tud valójában?

Az alapvető kliensoldali JavaScript nyelv néhány általános programozási funkcióból áll, amelyekkel olyan dolgokat tehetünk, mint például:

  • Hasznos értékek tárolása változókon belül. A fenti példában például egy új név megadására kérünk, majd ezt a nevet egy név nevű változóban tároljuk.
  • Szövegdarabokkal (a programozásban „karakterláncok” néven ismert) műveletek. A fenti példában fogjuk a „Player 1: ” karakterláncot, és összekapcsoljuk a name változóval, hogy létrehozzuk a teljes szöveges címkét, pl. „Player 1: Chris”.
  • Kód futtatása egy weboldalon bekövetkező bizonyos események hatására. A fenti példánkban egy kattintási eseményt használtunk, hogy észleljük, ha a címkére kattintanak, majd futtassuk a kódot, amely frissíti a szövegcímkét.

És még sok minden más!

Ami azonban még ennél is izgalmasabb, az a kliensoldali JavaScript nyelvre épített funkciók. Az úgynevezett alkalmazásprogramozási interfészek (API-k) extra szuperképességeket biztosítanak, amelyeket a JavaScript-kódban használhat.

Az API-k olyan kész kódépítő blokkok kész készletei, amelyek lehetővé teszik a fejlesztő számára, hogy olyan programokat valósítson meg, amelyeket egyébként nehéz vagy lehetetlen lenne megvalósítani. A programozásban ugyanazt teszik, amit a kész bútorcsomagok a házépítésben: sokkal könnyebb készre vágott paneleket venni és összecsavarozni őket egy könyvespolc elkészítéséhez, mint saját magunknak kidolgozni a tervet, keresni a megfelelő fát, kivágni az összes panelt a megfelelő méretre és alakra, megtalálni a megfelelő méretű csavarokat, majd összerakni őket egy könyvespolc elkészítéséhez.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.