Mi a különbség a hdd és az ssd között?

A válasz Öntől függ, és attól, hogyan használja számítógépét – a szilárdtest-meghajtónak (SSD) és a merevlemez-meghajtónak (HDD) megvannak az előnyei és a hátrányai.

SSD

A szilárdtest-meghajtók (SSD), beleértve a beágyazott flash meghajtókat is, egyre népszerűbbek. Mivel nincsenek mozgó alkatrészeik, gyorsabban képesek olvasni, írni és hozzáférni az adatokhoz, mint a HDD-k. Sok számítógép és táblagép már előre telepített SSD-vel van felszerelve a hagyományos merevlemez helyett. A szilárdtest-meghajtók jellemzően gyorsabban érik el az adatokat, gyorsítják az alkalmazásokat, és felgyorsítják a számítógép indítási idejét.

  • A legjobb a gyorsabb fájleléréshez
  • A legjobb az alkalmazások gyorsítására
  • A legjobb a gyorsabb rendszerindításhoz

Mi a különbség a hdd és az ssd között?

HDD

A merevlemezes meghajtók (HDD) már évtizedek óta megbízható adattároló eszköznek számítanak. Általában olcsóbbak, mint az SSD-k, és nagyobb kapacitással állnak rendelkezésre. Legnagyobb előnyük, hogy sok adatot tudnak olcsón tárolni. A mozgó alkatrészek, a rezgés és a magas hőmérséklet azonban mindig is potenciális problémát jelentett a HDD-k esetében.

  • A legjobb nagy mennyiségű adat tárolására
  • Legjobb GB-onkénti ár

Melyik a tartósabb – az SSD vagy a HDD?

Az SSD-k könnyebbek, mint a HDD-k, kevesebb energiát fogyasztanak, és gyakorlatilag nem rezegnek – mivel nincsenek mozgó alkatrészek. Egy véletlen leejtést is jobban túlélnek, mint a HDD-k. Az SSD-k az adatokat elektronikusan, „cellákban” tárolják, ami gyorsabbá teszi az adatok elérését, mint a forgó HDD-k.

Általában az SSD-k a hordozhatóság és a véletlen leejtés szempontjából tartósabbak lehetnek a HDD-knél. Egyes strapabíró SSD-k, mint például a My Passport SSD, akár 1,98 méteres magasságból (szőnyegpadlóra) történő leejtést is kibírnak, míg ugyanez a leejtés egy HDD-eszközben potenciálisan kárt tehet.

A HDD-ket még mindig nagy intézmények, például bankok, kormányok és adatközpontok használják, mivel a GB-onkénti áruk alacsonyabb, mint az SSD-ké – és ha hatalmas mennyiségű adatról van szó, a költségek gyorsan tényezővé válnak.

Mekkora kapacitásra van szükségem?

A dokumentumokból, fényképekből, zenékből és multimédiából származó személyes adataink mennyisége exponenciális ütemben növekszik. A HD-videófájlok és a nagy felbontású fényképek nagyobbak, mint valaha, így egyre nagyobb és megbízhatóbb tárolókapacitást igényelnek.

A szilárdtest-meghajtókat a sebességre tervezték, de nem feltétlenül a kapacitásra. Itt jönnek a képbe a hagyományos merevlemezek. Ezek GB-onként kevesebbe kerülnek, mint az SSD-k, és hatalmas kapacitásokkal állnak rendelkezésre, akár 18 TB-os kapacitással egyetlen eszközben.

Mekkora sebességre van szükségem valójában?

Az SSD-k gyorsabban érik el, olvassák és írják a fájlokat, mint a HDD-k. Az SSD-k elektronikus úton, „cellákon” keresztül érik el az adatokat, amelyek több ezer alkalommal írhatók és újraírhatók.

A HDD-k forgó tányérokat és egy működtető kart használnak a fájlokhoz való hozzáféréshez, a tányéron való helymeghatározásukkal, majd az adatolvasáshoz az adott helyre történő elmozdulással.

A sebesség előnyös az üzleti életben – különösen, ha nagy mennyiségű fájlról van szó.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.