Elvis Presley rasszista volt? A fekete közösséggel való kapcsolatának magyarázata

Nem titok, hogy Elvis Presley hangzására és stílusára nagy hatással volt a fekete zene, elsősorban a gospel, a blues és a rockabilly. A Mississippi állambeli Tupelo túlnyomórészt feketék lakta negyedében nőtt fel fekete művészeket hallgatva, és olyan úttörő zenészektől merített inspirációt, mint Arthur „Big Boy” Crudup, DJ Rufus Thomas és Sister Rosetta Tharpe.

Elvis zenei hatásai körül azonban mindig is viták voltak, a kulturális kisajátítás és kizsákmányolás témája körül. Egyesek üdvözlik őt, amiért megnyitotta az ajtót a fekete zenészek előtt, míg mások elítélik, amiért hasznot húzott a zenéjükből. Arról nem is beszélve, hogy újra felbukkantak Elvis állítólagos rasszista viselkedéséről szóló beszámolók a fénykorából. De mennyire igaz ez?

Elvis Presley rasszista volt? A fekete közösséggel való kapcsolatának magyarázata

Karrierje során nincs bizonyíték arra, hogy Elvis Presley rasszista megjegyzést tett volna.
Az egyetlen és tartósan fennmaradt történet, amely szerint Elvis Presley rasszista lett volna, egy olyan pletykából ered, amely szerint állítólag azt mondta egy bostoni fellépése során, hogy „az egyetlen dolog, amit a feketék tehetnek értem, az a cipőm fényesítése és a lemezeim megvásárlása”.

Bár a bostoni incidensre nem volt bizonyíték, a történet olyan nagy hírverést kapott (és kap ma is), hogy Louie Robinson, a Jet magazin riportere – a fekete közösség körében népszerű magazin – 1957-ben szembesítette Elvist a hírhedt megjegyzéssel.

Az interjúban Elvis határozottan tagadta a vádakat, és ehelyett elismerte a fekete művészek és zene hatását a dalaira, mondván:

„Soha nem mondtam ilyet, és akik ismernek, tudják, hogy nem mondtam volna ilyet. Sokan azt hiszik, hogy én kezdtem ezt az üzletet, de a rock n roll már jóval előttem is létezett. Senki sem tudja úgy énekelni ezt a fajta zenét, mint a színesbőrűek”.

1989-ben Chuck D rapper a Public Enemy nevű hip-hop együttesből azt énekelte, hogy Elvis „egyenesen rasszista” volt. Amikor megkérték, hogy fejtse ki álláspontját, a rapper elhatárolódott a rasszista kijelentéstől, és azt állította, hogy csak Elvist és a fekete zenéből profitáló fehér művészek intézményét szólította le.

Elvis özvegye, Priscilla „ijesztőnek” nevezte az Elvis rasszizmusáról szóló pletykákat, és hamisnak nevezte a híreket, mondván, hogy Elvis „szerette” a fekete zenészeket, és „semmilyen módon nem volt előítéletes”.

„Nem volt rasszista. Soha nem volt rasszista. Voltak barátai, fekete barátai, barátai mindenhonnan. Szerette a zenéjüket és a stílusukat. Szeretett fekete zenészek között lenni. Imádott, imádott a feketék között lenni. Igazából bárkivel szeretett együtt lenni. Semmilyen módon nem volt rasszista” – magyarázta.

Elvis arról volt ismert, hogy szoros barátságot ápolt fekete zenészekkel, nevezetesen B.B. Kinggel, Fats Dominóval és Little Richarddal.
Elvis Presley elismerte a dicséretet, ahol az megillette, és elismerte a rock ‘n’ roll déli eredetét, gyakran átirányítva a zenéjének dicséretét a fekete művészekre. Olyan fekete zenésztársakkal is közeli barátságban volt, mint B.B. King, Little Richard és Fats Domino.

King, aki még Elvist ismerte hírneve előtt, megvédte őt a kulturális lopás és kisajátítás vádjával szemben, mondván, hogy a zene nem „kizárólagos” egyik faj számára sem.

„Elvis senkitől sem lopott zenét. Ő csak a saját értelmezését adta annak a zenének, amin felnőtt, ugyanez igaz mindenkire. Szerintem Elvisnek volt integritása” – írta King 1996-os önéletrajzában.

Bár Little Richard elismerte Elvis kiváltságait, mint fehér zenész, aki többet keresett, mint fekete társai, ő is nagy tiszteletet őrzött „haverja”, Elvis iránt. Elvis halála után Richard szeretettel beszélt róla, és „az egyik legnagyobb előadóművésznek nevezte, aki valaha élt”.

Elvisről köztudott volt, hogy rendszeresen látogatta a szegregált, „csak feketéknek szóló” rendezvényeket Memphisben. Nevezetesen 1956-ban részt vett egy jótékonysági rendezvényen, amelyet a fekete rádióállomás szervezett. Teljesen fekete zenészek mellett lépett fel, és támogatta őket.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.