Miért van a nyulaknak ilyen hosszú fülük?

Steve Harris emlősszakértő elmagyarázza, miért van a nyulaknak hosszú fülük.

A nyulak hosszú füleikről híresek, de miért fejlődtek ki ilyen hosszúra? Steve Harris elmagyarázza a legfontosabb okokat

Miért van a nyulaknak ilyen hosszú füle?

A nyulak füle két kulcsfontosságú funkciót tölt be. Először is – és ez nyilvánvaló – segítenek az állatnak megfigyelni a környezetét és felismerni a ragadozókat. A nyulak jelentős távolságból, akár 3 km-es távolságból is képesek a hangok érzékelésére. A fülük 270 fokban elforgatható, hogy segítsen felismerni a hang forrását, és önállóan is képes forogni a különböző zajok megfigyeléséhez.

Másodszor, segítik a hőszabályozást. A nyulak füle kiterjedt érhálózatot tartalmaz, amely nagy felületet biztosít a hőcseréhez. Ezek az erek megduzzadnak (értágulat), amikor a nyúlnak meleg van, és összehúzódnak (érszűkület), amikor hűvös van, olyannyira, hogy hideg időben alig láthatóak.

A nyulak Spanyolországban és Dél-Franciaországban őshonosak, de a világ számos más pontjára is betelepítették őket. Bár méretük világszerte eltérő (az Ausztráliában és Nagy-Britanniában élő nyulak 50 százalékkal nagyobbak, mint a spanyolországiak), a fül hossza nem a test arányaihoz, hanem az éghajlathoz viszonyított: Nagy-Britanniában 60-70 mm hosszú, Spanyolországban körülbelül 75 mm hosszú, Ausztrália száraz területein pedig nagyjából 80 mm hosszú, hogy az állatok könnyebben megbirkózzanak a melegebb körülményekkel.

Miért van a nyulaknak ilyen hosszú fülük?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.