Hogyan kalibrálhatja a monitorát a Windows 10-ben?

A monitorod színábrázolása nem mindig a megfelelő, különösen akkor, ha az éppen most került ki a gyárból. A monitor kalibrálásával a megfelelő fényerőt, kontrasztot és színszintet hozhatja létre. Ez nagyon fontos, ha például gyakran dolgozik fényképekkel vagy videókkal. Ebben a tanácsadó cikkben elmagyarázzuk, hogyan kalibrálhatja monitorát a Windows 10-ben.

A monitor kalibrálása Windows 10-ben 6 lépésben

A mi tippünk az, hogy intenzív használat, például fényképezés vagy videózás esetén havonta egyszer kalibrálja a monitorát.

  • 1. lépés. Menjen a Kijelző beállításaihoz
  • 2. lépés. Állítsa be a megfelelő gammaértékeket
  • 3. lépés. Állítsa be a megfelelő fényerőt
  • 4. lépés. A megfelelő kontrasztarány beállítása
  • 5. lépés. A megfelelő színszintek beállítása
  • 6. lépés. Erősítse meg a jelenlegi beállításokat

1. lépés: lépjen a Kijelző beállításai menüpontba

Mielőtt munkához látna, fontos, hogy a monitor legalább 30 percig bekapcsolva legyen. Így a monitor jól bemelegszik. Kattintson az egér jobb gombjával, és válassza a ‘Kijelző beállításai’ menüpontot. Görgessen lefelé, és válassza a ‘Speciális megjelenítési beállítások’ lehetőséget. Itt válassza a ‘Színkalibrálás’ lehetőséget, majd válassza a ‘Tovább’ lehetőséget. Vigye ezt a képernyőt a kalibrálni kívánt monitorra. Egy másik módja annak, hogy eljusson ide, a feladatsor keresési funkciója. Írja be oda a ‘kalibrálás’ szót, és válassza ki az első lehetőségeket.

2. lépés: állítsa be a megfelelő gammaértékeket

A gammakorrekció a színeket állítja be, hogy a kép valósághűbbnek tűnjön. A túl magas vagy túl alacsony gammakorrekció torzítja a színeket és az árnyékokat. A kurzort mozgatva találja meg a megfelelő egyensúlyt a gammaértékek között. Túl magas gammaértékek esetén a szürke terület túl világos, túl alacsony gammaértékek esetén pedig a fehér pontok túlságosan láthatóak. Akkor találta meg a megfelelő egyensúlyt, ha a középen lévő pontok nem látszanak, a szürke háttér pedig félig látható. Megtalálta a megfelelő beállításokat? Válassza a ‘Tovább’ lehetőséget.

3. lépés: állítsa be a megfelelő fényerőt

A monitor fényereje nem csak azt dönti el, hogy mennyire világos a képernyő, hanem befolyásolja a monitoron megjelenő színábrázolást is. A kalibrációs program 3 képet mutat a megfelelő fényerő beállításához. A legjobb eredmény érdekében a háttérben lévő „X”-nek láthatónak kell lennie, de nem szabad kiemelkednie. Ezenkívül a férfi öltönyének részleteket kell mutatnia anélkül, hogy elhalványulna. A monitoron található gombok segítségével növelheti vagy csökkentheti a fényerőt. Nincsenek gombok a monitoron? Hagyja ki ezt a lépést. Megtalálta a megfelelő szintet? Válassza a ‘Tovább’ lehetőséget.

 

4. lépés: a megfelelő kontrasztarány beállítása

A kontrasztarány a legfehérebb fehér és a legfeketébb fekete közötti különbséget jelzi. Ha az érték túl alacsony, a színek tompának tűnnek. Ha pedig az érték túl magas, a fekete és a fehér túlságosan erős. A fényerőhöz hasonlóan a kontrasztot is a monitoron található gombokkal állíthatja be. A kontrasztarány gyakran a „Szín” címszó alatt található. Itt próbáld meg megtalálni az egyensúlyt az élénk színek között, amelyek nem nyomják el egymást. Ha nincsenek gombok a monitorodon, ezt a lépést is kihagyhatod, ahogyan a fényerő beállításánál tetted. Kész? Válassza a ‘Tovább’ lehetőséget.

Hogyan kalibrálhatja a monitorát a Windows 10-ben?

5. lépés: állítsa be a megfelelő színszinteket

Végül állítsa be a megfelelő színszinteket. Ezek a 3 alapszínből, a pirosból, a zöldből és a kékből állnak. A megfelelő szint az, amikor minden szín azonos szinten van. Ezáltal a képernyő szürke színt kap, extra árnyalatok nélkül. Ez megakadályozza a túl erős színt, amely torzítja a kijelzőt. Szürkék a sávok a képernyőn?Válassza a ‘Tovább’ lehetőséget.

6. lépés: a jelenlegi beállítások megerősítése vagy visszaállítása

Most, hogy az összes beállítást elvégezte, a képernyőn megjelenik a kép az új beállításokkal. A szoftver most megkérdezi, hogy elégedett-e a változtatásokkal, vagy vissza szeretne térni a régi beállításokhoz. Csak akkor menti el a képernyő a beállításokat, ha megnyomja az „Aktuális kalibrálás” gombot. Ha a ‘Previous calibration’ (Korábbi kalibrálás) lehetőséget választja, a képernyő automatikusan visszaállítja a korábbi beállításokat.

A monitor kalibrálása kalibrációs rendszerrel

A Spyderhez hasonló kalibrációs rendszer extra megbízható leolvasásokat végez. Ez nagyon hasznos például professzionális fotósok vagy látványtervezők számára. A Spyder DataColor nevű szoftverprogramja a képernyője alapján kiszámítja a pontos értékeket. Egy sRGB-profilon belül 98%-os lefedettségű monitornak más kalibrációra van szüksége, mint egy DCI-P3 profilon belül 94%-os lefedettségű monitornak. Kövesse a kalibrációs program utasításait, állítsa be a beállításokat, majd mentse el az új beállításokat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.