Miért szeretik egyes macskák a játékukat a vizes tálba tenni?

Van valami perverz módon édes abban, hogy a macskák hajlamosak gazdáiknak döglött egereket vagy bármilyen más, frissen elejtett zsákmányt ajándékozni. Kevésbé édes az a szokásuk, hogy a játékaikat a vizes tálkájukba „fojtják”. Van valamilyen tudományos magyarázat erre a viselkedésre, vagy ezek a macskák csak bunkók?

Bár nem tudjuk biztosan, mire gondolnak a macskák, amikor elmerítik kedvenc játékszereiket, a szakértőknek van néhány elméletük. Az egyik, ahogy a PennLive.com elmagyarázza, hogy a házimacskák a víztartó edényt biztonságos, védett területnek tekintik, ugyanúgy, ahogyan a háziasítatlan elődeik tekintettek volna fészekre vagy menedékhelyekre. Míg az őseiknek tényleges zsákmányt kellett elrejteniük, a mi macskáinknak játékuk van – ami a szemükben egyfajta zsákmány, különösen, ha madár, hal vagy más potenciális táplálék formájú.

Miért szeretik egyes macskák a játékukat a vizes tálba tenni?

„A legtöbb macska a zsákmány-alapú játékokat az élelemhez társítja, és úgy dönt, hogy az étel- és víztál közelében „gyűjti” őket” – mondta Beth McGonigal állatviselkedéskutató a BeChewy-nak.

Egyes macskafajok, mint például a tigrisek, affinitást mutattak arra, hogy szó szerint megfojtsák a zsákmányukat. De amikor a macskád egy plüssegeret csapkod a vizes tálkája körül, lehet, hogy csak magát próbálja szórakoztatni. „Ez egy szórakoztató kis játékká válik, vagy a játék egy stimuláló formájává számukra – nem feltétlenül próbálják tovább „megfojtani” a játékot” – mondta McGonigal.

Az is lehetséges, hogy akaratlanul is arra nevelte a macskáját, hogy áztassa a játékát, egyszerűen azzal, hogy minden alkalommal reagál, amikor ez történik. Még ha ez nem is feltétlenül pozitív figyelem, akkor is figyelem – és ahogy Dennis Turner macskaviselkedés-szakértő a The New York Timesnak elmondta, a macskák szeretik ezt.

Amíg a rutin nem zavarja a macska vízbevitelét, addig nyugodtan hagyhatja, hogy ez folytatódjon. De ha el akarja tántorítani, próbálja meg figyelmen kívül hagyni. Az állat alakú játékokat is lecserélheted olyanokra, amelyeket a macskád kevésbé tekint zsákmánynak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.