Miért szeretnek a macskák pofozni és csapkodni?

Miután évekig figyelte, ahogy a macskája leütögeti a dolgokat az asztalokról, felpofoz más macskákat, és minden olyan tárgyat megpofoz, amit megpofozhat, azt hiheti, hogy tudja, miért: Mert a macskák, bármennyire is szereted őket, imádnivaló kis bunkók.

Nem feltétlenül mondjuk, hogy nem értünk egyet ezzel az értékeléssel – de van néhány más ok is, amiért a macskák ennyire pofozkodónak tűnhetnek. Ahogy az AnimalPath.org elmagyarázza, a macskák mancsain olyan idegreceptorok vannak, amelyek segítenek nekik az érzékszervi információk feldolgozásában. Amikor lecsapnak valamire, ezeket a receptorokat használják arra, hogy kitalálják, mi az. Ha azt gondolod, hogy egy lassabb, elnyújtottabb mozdulat hatékonyabb lenne a pofonok elkerülése érdekében, kérdezd meg magadtól a következőt: Rátennéd az egész kezed egy idegen tárgyra, ami visszaüthet?

Miért szeretnek a macskák pofozni és csapkodni?

A macskák is szeretnek játszani a táplálékukkal, így természetes számukra, hogy olyan dolgokat csapkodnak, amelyek végül zsákmányként szolgálhatnak. Ahogy Dr. H. Ellen Whiteley állatorvos írta a HowStuffWorks számára: „A macska ösztönei azt súgják neki, hogy az a papírnehezék vagy csecsebecse akár egérnek is bizonyulhat. Bökő mancsával elszalajtaná azt, és jó játékot (és esetleg egy jó ebédet) adna neki”.

Ha már a játéknál tartunk, a macskáknak az az elképzelésük, hogy más macskákat (vagy téged) megpofozzanak. Ez lehet a macska módja annak is, hogy domináns macskafélének vallja magát. Amíg nincs sziszegés, karmolás vagy más agresszív viselkedés, addig nem kell aggódnod emiatt.

Bár a macskája talán nem is olyan bunkó, mint korábban gondolta, attól még lehet, hogy masszív figyelemfelkeltő. Azok a macskák, amelyek hajlamosak arra, hogy tárgyakat lökdösnek le a felületekről, talán kihasználják az Ön hajlamát arra, hogy amint ez megtörténik, azonnal futásnak ered. Azzal, hogy egyenesen rád csapkod, valószínűleg a teljes figyelmedet is leköti – ez a tendencia nem marad el a ravasz háziállatodtól.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.