Milyen gyakran kell cserélni az olajat az autómban?

Milyen gyakran kell cserélni az olajat az autómban?

Még ha autója kívülről makulátlannak is tűnik, rendszeres olajcserére van szüksége ahhoz, hogy jó állapotban maradjon. A motorolaj a motor alkatrészeit kenhetően és hűvösen tartja, miközben a járművet A pontból B pontba juttatja. Míg a túl hosszú várakozás az olaj felfrissítésével motorkárosodáshoz vezethet, a túl gyakori csere pénz- és erőforráspazarlás. A jó hír az, hogy az újabb autómodellek nyilvánvalóvá teszik, mikor esedékes az olajcsere.

Az AAA szerint a legtöbb új autóba beépített olajfutás-ellenőrző rendszer van beépítve. Amikor az olaj már nem teszi a dolgát, egy figyelmeztetés jelenik meg a műszerfalon. Ez a lámpa – amely általában egy olajkannára hasonlít, amelynek kifolyócsövéből folyadék csöpög – jelzi, hogy időpontot kell kérnie egy autószerelő műhelybe. A szerelőnek az olajcsere után újra kell állítania az olajfigyelő rendszert. Ha inkább otthon cseréli ki, akkor az autó használati útmutatójában található utasítások elolvasásával saját maga is visszaállíthatja a rendszert.

A régi ökölszabály szerint az autó olaját körülbelül 3000 mérföldenként kell kicserélni. Ez ma már nem így van. A legtöbb új autóban az olaj legalább 7500 mérföldig jó, mielőtt cserére szorulna. A Ford, a Volkswagen, a Porsche és bizonyos Toyota motorok 10 000 mérföldes időközönként cserélhetők, a BMW motorok pedig 15 000 mérföldig működhetnek ugyanazzal az olajjal.

Ezek a számok az Ön vezetési szokásaitól függően változnak. A „kemény használat” – azaz a szélsőségesen meleg vagy hideg körülmények, a nehéz pótkocsivontatás és a hosszas stop-and-go vezetés – gyorsabban elhasználja az olajat. Ilyen esetekben az olajfigyelő rendszernek automatikusan be kell állítania a csereintervallumokat, így nem kell magának számolgatnia.

Van egy olyan helyzet, amikor ajánlott az olajat kicserélni, mielőtt a műszerfalon megjelenik a jelzés. Ha Ön ritkán vezet, akkor előfordulhat, hogy egy időbe telik, mire a járműve kilométeróra-állása megnövekszik. Az olaj még akkor is öregedhet, amikor a motorja leáll, ezért évente legalább egyszer fel kell frissíteni, akár a karbantartási emlékeztetővel, akár anélkül.

Az autója műszerfalán lévő lámpák nem díszítésre szolgálnak; olyan üzeneteket küldenek, amelyek fontosak az Ön biztonsága és járműve egészsége szempontjából. Íme, további gyakori műszerfali szimbólumok és a mögöttük rejlő jelentés.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.