Milyen gyakran kell cserélni az olajat az autómban?

Még ha autója kívülről makulátlannak is tűnik, rendszeres olajcserére van szüksége ahhoz, hogy jó állapotban maradjon. A motorolaj a motor alkatrészeit kenhetően és hűvösen tartja, miközben a járművet A pontból B pontba juttatja. Míg a túl hosszú várakozás az olaj felfrissítésével motorkárosodáshoz vezethet, a túl gyakori csere pénz- és erőforráspazarlás. A jó hír az, hogy az újabb autómodellek nyilvánvalóvá teszik, mikor esedékes az olajcsere.

Az AAA szerint a legtöbb új autóba beépített olajfutás-ellenőrző rendszer van beépítve. Amikor az olaj már nem teszi a dolgát, egy figyelmeztetés jelenik meg a műszerfalon. Ez a lámpa – amely általában egy olajkannára hasonlít, amelynek kifolyócsövéből folyadék csöpög – jelzi, hogy időpontot kell kérnie egy autószerelő műhelybe. A szerelőnek az olajcsere után újra kell állítania az olajfigyelő rendszert. Ha inkább otthon cseréli ki, akkor az autó használati útmutatójában található utasítások elolvasásával saját maga is visszaállíthatja a rendszert.

Milyen gyakran kell cserélni az olajat az autómban?

A régi ökölszabály szerint az autó olaját körülbelül 3000 mérföldenként kell kicserélni. Ez ma már nem így van. A legtöbb új autóban az olaj legalább 7500 mérföldig jó, mielőtt cserére szorulna. A Ford, a Volkswagen, a Porsche és bizonyos Toyota motorok 10 000 mérföldes időközönként cserélhetők, a BMW motorok pedig 15 000 mérföldig működhetnek ugyanazzal az olajjal.

Ezek a számok az Ön vezetési szokásaitól függően változnak. A „kemény használat” – azaz a szélsőségesen meleg vagy hideg körülmények, a nehéz pótkocsivontatás és a hosszas stop-and-go vezetés – gyorsabban elhasználja az olajat. Ilyen esetekben az olajfigyelő rendszernek automatikusan be kell állítania a csereintervallumokat, így nem kell magának számolgatnia.

Van egy olyan helyzet, amikor ajánlott az olajat kicserélni, mielőtt a műszerfalon megjelenik a jelzés. Ha Ön ritkán vezet, akkor előfordulhat, hogy egy időbe telik, mire a járműve kilométeróra-állása megnövekszik. Az olaj még akkor is öregedhet, amikor a motorja leáll, ezért évente legalább egyszer fel kell frissíteni, akár a karbantartási emlékeztetővel, akár anélkül.

Az autója műszerfalán lévő lámpák nem díszítésre szolgálnak; olyan üzeneteket küldenek, amelyek fontosak az Ön biztonsága és járműve egészsége szempontjából. Íme, további gyakori műszerfali szimbólumok és a mögöttük rejlő jelentés.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.