Hogyan kell gondoskodni az aranyhalakról

Az aranyhal (Carassius auratus) a leggyakrabban tartott édesvízi halfaj világszerte. Az aranyhalak Kínából származnak a Tang-dinasztia idején, amikor a normál ezüst pontyoknál megfigyeltek egy arany színmutációt, majd ezeket az arany egyedeket generációkon át szelektíven tenyésztették. Csak a Song-dinasztia idején kezdtek más színek is felbukkanni. Az aranyhalakat először az 1600-as években hozták be Európába szerencsehozónak, majd az 1800-as években Észak-Amerikába.

Több generáción át tartó tenyésztés után ma már több mint 200 aranyhalfajta létezik. A legtöbb aranyhal, amely a kedvtelésből tartott állatok szülei számára elérhető, két kategória egyikébe tartozik: közönséges vagy díszes. Számos színezés, minta, testforma, uszony, szem és farok típus létezik. Egyes aranyhalak lehetnek bonyolultak és árfekvésben is változhatnak – így mindenki érdeklődési körének megfelelő aranyhal típus létezik.

Az aranyhalak, ha kiváló körülmények között tartják őket, 10-15 év között, néha akár 20 évig is élhetnek. Gyakori, hogy az aranyhalak a nem megfelelő gondozás miatt nem érik el a maximális élettartamot. A nagyszerű gondoskodással meghosszabbítható a háziállatként tartott aranyhalak élettartama.

Aranyhal tartály

Hőmérséklet

Az aranyhalak hidegvízi halfajnak számítanak, de melegebb hőmérsékleten is sikeresen tarthatók. A díszes aranyhalak 68-74 F között tarthatók, míg egyes fajták, például az üstökösök vagy a shubunkinok szélesebb tartományban, 60-70 F. Gyakran az aranyhalak a szobahőmérséklethez hasonló vízhőmérsékleten is tarthatók, és nem igényelnek kiegészítő fűtést.

Vízminőség

A jó vízminőség kritikus fontosságú az aranyhalak egészségének megőrzéséhez. A pH-értéknek 7-8,4 között kell lennie, a hőmérsékletet pedig szűk tartományban kell tartani. A vizet gyakran kell tesztelni, és az akváriumot ciklizálni kell, mielőtt bármilyen állatot hozzáadnánk. A vízminőségi tesztkészletek édesvízi akvárium esetén hetente végezhetőek el.

A víz levegőztetése elengedhetetlen az élőhelyük oxigénszintjének fenntartásához, amit légszivattyúval és légkővel lehet biztosítani. A szűrés szintén fontos, hogy segítsen eltávolítani a táplálékot és az ürüléket a környezetből. Ez az élőhelyet is tisztán tartja a bemutatáshoz.

Méret és dúsítás

Az aranyhalakat a lehető legnagyobb rendelkezésre álló élőhelyen kell tartani. Az élőhely méretének az aranyhal fajtájától és a halak kifejlett méretétől kell függenie. Az aranyhalak, fajtától függően, olyan élőhelyen tarthatók, amely halanként körülbelül 30-50 liter vizet biztosít. A nagyobb méretű halfajták némelyike nagyobb helyet igényel. Bizonyos esetekben az olyan fajtájú aranyhalakat, mint az orandák, ryukinok és mórok, kint kell tartani a tavakban.

Hogyan kell gondoskodni az aranyhalakról

Az aranyhalak élőhelyét élő növényekkel lehet gazdagítani, hogy természetesebbé tegyük, azonban fontos megjegyezni, hogy az aranyhalak dönthetnek úgy, hogy megeszik az élő növények egy részét, mivel mindenevők. Néhány növényfaj, amely gyorsan nő és túlnőhet egy éhes aranyhalon, a Vallisneria spp, az Anubias, a jávapáfrány és a Cryptocoryne.

Az aranyhalak élőhelyeihez aljzat is használható, hogy a tartási hely alja valósághűbbnek tűnjön. Gondoskodjon arról, hogy az aljzat nagyobb legyen, mint amekkorát a halak meg tudnak enni. Kapható néhány induló készlet, amely segít az akváriummal való kezdésben.

Az aranyhalakkal kapcsolatos régi tévhit, hogy kis tálkákban is jól érzik magukat. Ez nem igaz. Az aranyhalak a legkeményebb környezeteket is képesek túlélni, és elég jól alkalmazkodnak, de a kis tartási helyek, például a tálak korlátozzák az aranyhalak fogságban való boldogulásának képességét. Gyakran előfordul, hogy az aranyhalak nem kapnak megfelelő vízminőséget, levegőztetést és gazdagító környezetet ezekben az élőhelyekben. Ezek a kis élőhelyek korlátozzák az állatot abban, hogy természetes viselkedésmódjait mutassa és szabadon mozogjon.

Mivel etessük az aranyhalat

Az aranyhalak túlnyomórészt mindenevők. Jó minőségű pelyhes eleséggel vagy aranyhalak számára készült süllyedő pellettel etetheti kedvencét. A tápláléknak körülbelül 30% fehérjét kell biztosítania az aranyhal számára.

A pelletált eledel hosszabb ideig eltartható, mint a pelyhes eledel. A pelyhes eledel etetését figyelemmel kell kísérni, mivel az gyakran nem süllyed el. Ha az aranyhal túl sokat eszik a felszínen, felhajtóerőproblémák alakulhatnak ki nála. Ha a szülők úgy döntenek, hogy pelyhes eledelt etetnek, akkor azt előzetesen be kell áztatniuk, mivel az nagyobb valószínűséggel süllyed a víz közepére vagy aljára.

Az aranyhalak számára gazdagításként használható további táplálékelemek a következők:

  • Élő vagy fagyasztott sós garnélarák
  • Daphnia
  • Krill
  • Alkalmi zöldségek, mint például római saláta

A felnőtt aranyhalakat akár naponta egyszer is meg lehet etetni. A fiatalabb aranyhalakat gyakrabban kell etetni, mivel növekedniük kell.

Az aranyhalak élénk, szórakoztató háziállatok lehetnek bármelyik család számára, és megfelelő környezet mellett hosszú, egészséges életet élhetnek. Élénk színeik és személyiségük kiemelik őket a többi kedvtelésből tartott halfaj közül. Az aranyhalak nagyszerű kezdő háziállat bárki számára, akár gyerekek számára is, és hosszú éveken át hálás társ lehet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.