Meddig élnek a hörcsögök?

A hörcsögök nagyszerű családi kedvencek lehetnek – feltéve, ha néhány dolgot szem előtt tartasz. Könnyen gondozhatók, és gyakori kezeléssel nagyon szelíd és szeretetteljes állatok lehetnek.  A hörcsögök élettartama azonban jóval rövidebb, mint néhány más közönséges háziállaté, ezért ezt nem árt figyelembe venni, amikor új hörcsögöt fogadsz a házadba.

A hörcsög életciklusa

Mivel nem hosszú életűek, a hörcsögök meglehetősen gyorsan végigjárják életszakaszaikat. Születésükkor vakok és süketek, és nincs szőrük. Az újszülött hörcsögök, az úgynevezett „kölykök” rendkívül sérülékenyek. Ötnapos korukban kezdik növeszteni a szőrüket. Két hét múlva kinyitják a szemüket. A hörcsögök általában 21-28 napos korukig az anyjukkal maradnak.

A hörcsögök körülbelül 4-6 hetes korukban érik el az ivarérettséget. Ideális esetben nem szabad őket tenyészteni, amíg legalább 8-12 hetesek nem lesznek, vagy súlyuk nem éri el a 90-100 grammot. A vemhességi idő meglehetősen rövid, 20-22 nap. Körülbelül 14 hónapos korukban a hörcsögök már nem képesek a szaporodásra.

A hörcsögök átlagosan 18-36 hónapig élnek, a szíriai hörcsög fajták valószínűleg tovább élnek, mint a törpe fajták. Minden másfél éves hörcsög idősnek számít.

Mitől élnek egyes hörcsögök tovább, mint mások?

Sok más állathoz hasonlóan a házi hörcsögök is tovább élnek, mint vadon élő rokonaik. A vadonban a hörcsögök a ragadozók, köztük a baglyok és a rókák célpontjai. Az élettartamukat a környezeti feltételek és a többi hörcsöggel való harc is befolyásolja. Fogságban a hörcsögök megfelelő tartás, kezelés, táplálkozás és állatorvosi ellátás mellett sokkal tovább élhetnek.

Mivel törékeny és érzékeny háziállatok, a házi hörcsögök hajlamosak a betegségekre és egyéb egészségügyi állapotokra, amelyek jelentősen befolyásolhatják élettartamukat. Például röviddel a kedvtelésből tartott hörcsögök beszerzése után (általában 3-10 hetes koruk körül) a stresszel összefüggő hasmenésük jelentkezhet. Hasmenés azonban bármely életkorban előfordulhat.

A hörcsögöknél a táplálkozási hiányosságok miatt is előfordulhat szőrhullás. A hörcsögöket érintő egyéb gyakori betegségek közé tartoznak:

  • Szemproptózis
  • Atkák
  • Gyűrűsféreg
  • Arczacskó-rendellenességek
  • Szívbetegség
  • Vesebetegség
  • Cukorbetegség
  • Fogászati problémák
  • Rák
  • Amyloidosis (fehérje lerakódások a szervekben)

Bizonyos fajták hajlamosabbak bizonyos betegségekre, mint mások. A cukorbetegség például gyakrabban fordul elő a csíkos fekete hörcsögöknél és a dzsungáriai hörcsögöknél. A dzsungáriai hörcsögök hajlamosabbak a glaukómára is. A szíriai hörcsögök gyakran szenvednek szívbetegségben, amiloidózisban és tüdőgyulladásban.

Megfelelő táplálkozással és gondozással ezek a betegségek enyhíthetők.

Hogyan javíthatja hörcsöge élettartamát?

Megfelelő étrenddel, élőhelyi hely biztosításával és gondozással segíthetsz abban, hogy hörcsögöd egészséges maradjon és tovább éljen.

A hörcsög étrendjének főként egereknek és patkányoknak szánt, kereskedelmi forgalomban kapható pelletált rágcsálótápból kell állnia. Az elsősorban magvakból készült étrend vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban mutatkozó tápanyaghiányt okozhat. Emellett sok cukrot és zsírt tartalmaznak, ami cukorbetegséghez és elhízáshoz vezet.

Ha kiegyensúlyozott étrendet biztosít hörcsögének, akkor a gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek adhatók alkalmi jutalomfalatként. A hörcsög hosszú élettartamának elősegítése érdekében kerülje a magas finomított cukortartalmú és rostszegény étrendet.

A hörcsögöknek is sok mozgásterületre van szükségük. Többféle ketrec kiváló élőhely a szőrös barátja számára. A merev műanyagból (pl. polikarbonát, poliszulfon és polipropilén) vagy rozsdamentes acélból készült kereskedelmi ketrecek nagyszerű választásnak bizonyulnak. A hörcsögök szeretnek rágcsálni és megszökni, ezért a fából vagy puha fémekből, például alumíniumból készült ketrecek nem ajánlottak.

Az egy hörcsög számára kialakított ketrec méretének elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy fészkelődoboz, gyakorló kerék és egyéb gazdagító elemek is rendelkezésre álljanak. A méret a 24 „x12 „x16” és a 48 „x12 „x16” vagy annál nagyobb méret között változhat. Minél nagyobb, annál jobb! Minél több mozgásteret kap a hörcsög, annál többet fog mozogni és játszani, ami jót tesz a hosszú élettartamnak. A ketreceknek biztonságos, szoros, jól záródó ajtóval és fedéllel is rendelkezniük kell, hogy megakadályozzák a szökést.

A hörcsögök jól érzik magukat szilárd aljú ketrecben, alommal és ágyneművel. Az alomnak nedvszívónak, nem mérgezőnek és viszonylag pormentesnek kell lennie, mivel a hörcsögök hajlamosak a légúti irritációra. A feldolgozott faforgács vagy -forgács, a kukoricacsutka, a pelletált fa és az újrahasznosított papírtermékek jól működnek. Nem ajánlott cédrust vagy kezeletlen puhafát, például fenyőfát használni, mert ez hörcsögöknél májbetegséghez vezethet.

A hörcsögök hajlamosak a ketrec egyik sarkába vizelni és üríteni, ezért a szennyezett alomanyagot naponta el kell távolítani, és tiszta ruhával kell helyettesíteni. A ketreceket legalább kéthetente egyszer fertőtleníteni kell, és az összes alomanyagot ki kell cserélni. A ketreceket forró vízzel és nem mérgező fertőtlenítőszerrel vagy mosószerrel kell fertőtleníteni, majd alaposan kiöblíteni. A vizes palackokat és az etetőedényeket naponta meg kell tisztítani és fertőtleníteni kell.

Meddig élnek a hörcsögök?

Az is jó, ha a hörcsög számára gazdagítást és stimulációt biztosítunk, ha csöveket, gyakorló kerekeket, csöveket, búvóhelyeket és barlangokat helyezünk a ketrecükbe. A selyempapír, pamut vagy papírtörlő biztosítása lehetővé teszi hörcsögöd számára, hogy szép bolyhos fészket készítsen.

Végezetül, hogy hörcsöge boldog és egészséges maradjon, tartsa a szoba hőmérsékletét 68-79 fok között, az ajánlott páratartalom pedig 30-70% között legyen.

Bár a hörcsögök nem élnek olyan sokáig, mint más háziállatok, például macskák vagy kutyák, ezek a szórakoztató kis jószágok mégis csodálatos társai lehetnek bármelyik háztartásnak. A napi hörcsöggondozás egészséges gyakorlatainak bevezetése segíthet a hörcsög élettartamának növelésében, az állatorvosnál végzett rendszeres wellness-ellenőrzések mellett.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.