Mi a különbség a router és a modem között?

Annak ellenére, hogy minden nap használjuk, az internet sok felhasználó számára még mindig rejtély. Ha arra kérik, magyarázza el, hogyan működik az otthoni internetkapcsolata, talán a routerrel és a modemmel kezdi. Mindkét eszköz nélkülözhetetlen a vezeték nélküli hálózat beállításához, de különböző funkciókat látnak el. Íme a két hardver közötti főbb különbségek, amelyek az otthoni internetet működtetik.

Mi az a modem?

A modem az otthoni átjáró a világhálóhoz. Gyakran egy vékony doboz, amelynek előlapján egy sor LED-ikon jelzi, hogy be van-e kapcsolva, és csatlakozik-e az internethez. A név a modulátor-demodulátor rövidítése – ez a kifejezés még a betárcsázás idejéből maradt fenn, amikor a modemek a telefonjelek frekvenciává történő modulálásával működtek, és így digitális információkat tudtak küldeni.

Manapság a legtöbb modem szélessávú kapcsolatokat, például kábelt vagy műholdat használ az adattovábbításhoz. Különböző típusú modemek léteznek, amelyek különböző kapcsolatokhoz illeszkednek. Ha az internetszolgáltatója (ISP) kábeles vagy üvegszálas internetet használ, akkor egy kábelt kell csatlakoztatnia a modem hátuljába, ha pedig még mindig digitális előfizetői vonalat (DSL) használ, akkor egy telefonvonalat kell csatlakoztatnia.

Mi az a router?

Csak egy modemmel is csatlakozhat az internetre, amennyiben nem bánja, hogy az eszközt közvetlenül az Ethernet-portba kell csatlakoztatnia. Ha azonban az otthonában lévő összes laptopot, asztali számítógépet és okostelefont egyszerre szeretné internetezni, akkor routerre lesz szüksége.

A routerek általában laposan fekszenek, és az antennák kilógnak belőlük. Az útválasztó egy Ethernet-kábelen keresztül csatlakozik a modemhez, és a közvetlen internet és az otthoni hálózat közötti csatornaként működik. Az eszközök csatlakoztatása után az útválasztó „továbbítja” a modem hálózati forgalmát a saját útjukra, akár Ethernet-kábelen keresztül, akár vezeték nélkül, Wi-Fi-n keresztül (erre szolgálnak az antennák). Az útválasztó a másik irányban is működik, a számítógépéről küldött adatokat visszairányítja a világhálóra.

Miért fontos a különbség ismerete

Ha évek óta ugyanazon a helyen állnak otthonában, könnyű úgy gondolni a routerre és a modemre, mint alapvetően ugyanarra a dologra. Érdemes azonban ismerni a különbséget – különösen, ha fontos Önnek az internetkapcsolat javítása. Most, hogy már tudja, hogy a router az, ami a Wi-Fi jeleket irányítja, növelheti otthoni hálózatát, ha központi helyre helyezi, távol az elektronikus készülékektől. És amíg az nem zavarja a routert, nyugodtan elrejtheti modemjét egy szobanövény mögé.

Mi a különbség a router és a modem között?

Napjainkban

Napjainkban a szolgáltatók olyan eszközöket biztosítanak számunkra amelyek a modemek és a routerek előnyeit is magukba foglalják (egyben modem – router – wifi access point)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.