Miért vonyítanak a farkasok a Holdra?

Sokkal valószínűbb, hogy éjszaka farkasüvöltést hallasz, mint nappal. A farkasok éjszakai életmódot folytatnak. Napközben alszanak; amikor a Nap lemegy, mozognak és vadásznak. Az évezredek során az emberek észrevették, hogy éjszaka farkasüvöltést hallanak. Ezért régóta a Holdhoz kötjük ezt a viselkedést.

Ha ennek semmi köze a holdfázisokhoz, akkor miért vonyítanak a farkasok? Ennek több oka is van. A farkasok gyakran azért vonyítanak, hogy jelezzék a falkájuknak, hol találják őket. A kutyákhoz hasonlóan a farkasok is társas állatok. Ha elszakadnak egymástól, a vonyítás segíthet nekik megtalálni egymást.

A vonyítás a vadászat során is szolgál. Ha egy farkas nagy zsákmányt talál, üvöltve segítséget kérhet a falkájától. A többi farkas felismeri a kiáltást, és futásnak ered, remélve, hogy osztozhatnak a zsákmányban.

Miért vonyítanak a farkasok a Holdra?

Végül a farkasok néha a területükön tartózkodó más kutyák figyelmeztetésére is üvöltenek. Bár a farkasok szociálisak, nem túl barátságosak a falkán kívüliekkel. Ha egy egyedül utazó farkas meghallja egy falka üvöltését, tudja, hogy a területükre lépett.

Láttál már képeket farkasüvöltésről? Ha igen, akkor talán tudod, hogy gyakran az ég felé mutatják ormányukat, miközben ezt teszik. Ez a másik ok, amiért sokan úgy gondolják, hogy a farkasok a Holdat üvöltik. A szakértők szerint azonban a valódi cél az, hogy a hang messzebbre szálljon. Hangjukat más farkasok akár hét mérföldes távolságból is hallhatják.

A farkasok az üvöltésükből sokat tudnak egymásról is megmondani. Természetesen felismerik a falkájukban lévő többi farkas üvöltését, de olyan farkasokról is sokat megtudhatnak, akikkel még sosem találkoztak. A hangjukkal információt közölnek a méretükről és az egészségi állapotukról.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.