Mik azok a LED-ek?

Mik azok a LED-ek?

Thomas Edison 1879-ben találta fel a villanykörtét. Azóta az emberek számos fejlesztést hajtottak végre a világítás terén. Nézzen körül! Hányféle lámpát látsz? Az otthoni lámpaasztalodon valószínűleg egy hagyományos izzó van. Ezt a tudósok izzólámpának nevezik. Az iskoládban talán fénycsövek világítanak. Egyes esetekben a lámpák LED-eket tartalmaznak.

A LED a fénykibocsátó diódák rövidítése. Az amerikai Nick Holonyak, Jr. 1962-ben készítette el az első LED-et. Ma már mindenféle dologban megtalálhatók ezek az izzók. Láttál már digitális órát? Mit szólna egy távirányítóhoz? Mindkét eszköz LED-eket használ fény előállítására és jelek küldésére. A LED-ek világíthatják a karórákat és a közlekedési lámpákat. A televíziód is használhat LED-eket!

De mik is pontosan a LED-ek? Alapvetően olyanok, mint az apró izzók, amelyek egy egyszerű elektromos áramkör részét képezik. Sok mindenben különböznek a hagyományos izzóktól. Nem forrósodnak fel nagyon, ami biztonságosabbá teszi őket a kisgyermekes otthonokban. Emellett egy irányba küldik a fényt, ami hasznos a feladatvilágításhoz. Ezek a tulajdonságok teszik a LED-eket nagyon népszerűvé számos termék esetében.

A LED-ek úgy működnek, hogy elektronokat mozgatnak egy félvezetőn keresztül. Az elektronok mozgása a fény kibocsátását okozza. A LED-izzó alakja ezután a fényt kifelé irányítja.

Előfordult már, hogy bekapcsolt egy villanykapcsolót, és azt vette észre, hogy az izzó kiégett? A hagyományos izzók gyakran néhány száz óra használat után kiégnek. A LED-izzók akár 25 000 órán át is bírják. Ez több mint három év, ha napi 24 órán át égnek!

A LED-ek általában többe kerülnek, mint a hagyományos izzók. Viszont energiát fogyasztanak. Azok az emberek, akik LED-et használnak otthon, úgy találják, hogy ez csökkenti az áramszámlájukat. Mivel sokkal tovább tartanak, mint a hagyományos izzók, a LED-ek hosszú távon olcsóbbak.

2012-ben 49 millió LED-et szereltek fel az Egyesült Államokban. Ezek együttesen mintegy 675 millió dollár energiaköltséget takarítottak meg. Ha az egész USA átállna a LED-ekre, a következő két évtizedben 250 milliárd dollárt takaríthatna meg! Ez egyben 1800 millió tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.