Hogyan kell bazsalikomot termeszteni

Hogyan kell bazsalikomot termeszteni

A bazsalikom egy könnyen termeszthető, ízletes fűszernövény, amely a világ számos konyhájában megtalálható. A bazsalikom nem csak sokoldalú, és szinte bármilyen receptet kiegészíthet, legyen az édes vagy sós, de könnyen termeszthető is.

A bazsalikom beltéri-kültéri növény, amely a legkülönbözőbb hőmérsékleteket és körülményeket bírja, így ha lakásban él, vagy nincs nagy kertje, akkor is könnyedén termeszthet bazsalikomot. Ráadásul szuper aranyos, különösen, ha egy rácson vagy falon nő fel.

Nincs is jobb, mint a frissen szedett bazsalikom egyenesen a kertből. De hogyan lehet bazsalikomot termeszteni? Vágjunk bele!

Miért érdemes bazsalikomot termeszteni

A bazsalikomnak (Ocimum basilicum) több mint 60 fajtája létezik, de a leggyakrabban termesztett fajta az édes bazsalikom. Különleges illata van, amit könnyű felismerni, és az íze még jobb. Használhatja frissen vagy szárítva, pestóban vagy ételek díszítéseként.

Az aromán és a főzési felhasználási lehetőségeken kívül a bazsalikom termesztésének és fogyasztásának csodálatos egészségügyi előnyei vannak, többek között a következők.

Antioxidánsok: Az édes bazsalikom eugenolt tartalmaz, egy antioxidánst, amely segít leküzdeni a szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást okozhatnak a szervezetben.
Csökkenti a vércukorszintet: A bazsalikom segíthet a cukorbetegség hatásainak kezelésében.
Szívbetegségek megelőzése: Az eugenolról ismert, hogy csökkenti a vérnyomást.
Gyulladáscsökkentő: Az eugenol mellett a bazsalikomban lévő illóolajok citronellolt és linaloolt tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a gyulladást az egész szervezetben.
A friss bazsalikom termesztésének és fogyasztásának számos egészségügyi előnye mellett vitaminokban és tápanyagokban is gazdag. Ezek közé tartozik az A- és K-vitamin, a kalcium, a vas, a cink, a magnézium és a kálium.

Hogyan kell bazsalikomot termeszteni

A bazsalikom hihetetlenül illatos, és csodálatos aromát kölcsönöz otthonának. Akár egy cserépben az ablakpárkányon, akár egy beltéri fűszerkert részeként, a bazsalikom jelenléte csodálatos illatot kölcsönöz otthonának.

Mindent egybevetve, számos oka van annak, hogy miért szeretjük a bazsalikomot termeszteni és fogyasztani. A könnyű termeszthetőségétől kezdve az egészségügyi előnyein át a konyhában való sokoldalúságáig nem csoda, hogy ez a fűszernövény olyan népszerű.

Vágjunk bele, és ismerjük meg a legjobb módját az édes bazsalikom termesztésének!

1. A talaj előkészítése

A bazsalikom évelő vagy egynyári fűszernövény, amely jól vízelvezető, gazdag talajban fejlődik. Ha a talaj száraz tapintású, nedvesítsük meg, de ne öntözzük túl. Ha bazsalikomot cserépbe ültet, biztosítson bőséges helyet a növekedéshez, és fontolja meg egy nagy edény használatát.

2. Ültetési módszer

A bazsalikomnövények nem szeretik a túlzsúfoltságot, ezért adjunk a növénynek helyet, hogy más növényektől távolodjon. Az ideális távolság körülbelül 18 hüvelyk egymástól, hogy lehetővé tegye a levegőáramlást és a növekedést.

3. Napfény

Tudja, hogy a fűszernövényei akkor fognak virágozni, ha naponta 6-8 órányi napfényt ad nekik. Ha konténerbe ülteted őket, állítsd őket olyan ablakpárkányra vagy verandára, ahol sok napfény éri őket. Ha nagyon meleg helyen élsz, fontold meg a részleges árnyékot.

4. Öntözze a

A bazsalikom vízigényes fűszernövény! Bár a jó vízelvezetésű talajt kedveli, és a gyökerek ne üljenek vízben a gyökérrothadás megelőzése érdekében, gyakran kell öntözni. Hetente egyszer mélyen öntözd meg a talajt, hogy ne száradjon ki. A nedvesség megtartásának jó módja lehet a mulcs hozzáadása.

5. Hőmérséklet

Bár tudjuk, hogy a bazsalikom szereti a napsütést és a meleget, ne feledjük, hogy nem szereti a fagyot. Ezért amikor bazsalikomot ültetünk, az éjszakai hőmérséklet ne csökkenjen 10 C fok alá, nappal pedig ne legyen 21 foknál magasabb.

A bazsalikom betakarítása

A bazsalikomnövényt mindig rendszeresen szedje le, mert ez ösztönzi az új növekedést. A metszés hatására a fűszernövény a szokásosnál bokrosabbra nő. Amint a növény eléri a kb. 6 hüvelyket, elkezdheti a havonta legalább egyszeri betakarítást.

A bazsalikom betakarítása egyszerű: csípje le a szárat ott, ahol egy sor levél nő le. A helyükön két újabb szár fog nőni, így a következő alkalommal megduplázza a termést. A bazsalikom az egész vegetációs időszak alatt virágozhat, egészen a fagyok beálltáig. Ha azonban nagy bokros fűszernövényt szeretne, szedje le a virágokat, hogy a növény megőrizze az ízét.

A bazsalikom növény kártevői

A levéltetvek a bazsalikom leggyakoribb kártevői. Ezek puha és apró rovarok, amelyeket a szárak és levelek alján láthat. A levéltetvek mézharmatnak nevezett ragacsos anyagot hagynak a növényen, és kiszívják a fűszernövény nedvét. Ennek eredményeként vonzza a hangyákat, amelyek tovább károsítják a növényt.

A vágóférgek és a bolhabogarak olyan rovarok, amelyek a fiatal bazsalikomnövényeken táplálkoznak, és helyrehozhatatlan károkat okoznak a növényben. A neem spray vagy a rovarölő szappan hatékony megoldás a bogarak távol tartására.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.