Hogyan lehet megölni egy csótányt

A világon élő közel 5000 csótányfajból csak körülbelül 30 faj tekinthető ártalmasnak az emberre. Ez a néhány faj sajnos az összes csótánynak rossz hírnevet ad, és az emberekben felmerül a kérdés: hogyan lehet megölni egy csótányt?

Az otthoni és üzleti tulajdonosok szerencséjére számos módja van a csótányok megölésének – némelyik egyszerűbb és kevésbé mérgező, mint a többi. A csótányok sok mindent szeretnek, amit mi is: ételt, vizet, meleget és egy kellemes helyet, ahol élhetnek. Ez a közös szeretet gyakran beviszi őket az otthonainkba, ahol sajnos gyakran okoznak megbetegedéseket az embereknél és a háziállatoknál. A csótányok betegségeket és kórokozókat hordoznak, ürülékük és vedlett bőrük pedig asztmát vagy akár csótányallergiát is okozhat az embereknél.

Itt megtanuljuk, hogyan kell megölni a csótányt, kezdve azzal, hogy megtanuljuk, hogyan állapítsuk meg, hogy a szemünk előtt lévő bogár egyáltalán csótány-e. Felfedezzük a csótányfertőzés jeleit, majd megnézzük, hogyan lehet megszabadulni ezektől a nemkívánatos betolakodóktól. Végül részletesen foglalkozunk mindegyik módszerrel, és elemezzük, hogy mindegyik mennyire lehet veszélyes Önre és háziállataira.

Csótányról van szó?

A csótányok hírhedtek arról, hogy a sötétben kotorásznak, és amint felgyullad a villany, azonnal szétszélednek. De ahhoz, hogy megölhess egy csótányt, először is tudnod kell, hogy az egy csótány.

A csótányok közepes méretű rovarok; a legtöbb háztartási kártevő faj ¼ hüvelyk és 2 hüvelyk közötti hosszúságú. Csápjaik hosszabbak, mint a testük, és hat tüskés lábuk van, amelyeket mászásra és menekülésre használnak. Színük a vörösesbarnától a barnásfekete színig terjed; a fiatal csótányok (nimfák) áttetsző fehér vagy halványbarna színűek, amíg el nem érik a felnőttkort. A bogarak, a vízi poloskák, a termeszek és az ágyi poloskák mind olyan fajok, amelyeket gyakran összetévesztenek a csótányokkal.

A csótányfertőzés jelei

Gyakran az első jel, hogy csótányt kell irtani, egyetlen csótány látványa. Egy csótány szinte soha nem csak egy csótány; ha lát egyet, akkor több is van, amit nem lát. A lehetséges fertőzés egyéb jelei közé tartoznak a bébi csótányok, a levedlett csontváz, a csótányürülék, az elpusztult csótányok, a foltok és a bűzös szagok.

Hogyan lehet megölni egy csótányt

5 módja a csótányok megölésének

A jó hír a csótányfertőzéssel küzdő háztulajdonosok számára az, hogy a csótányok megölésének számos módja van. Ezek a probléma teljes mértékben saját maga általi kezelésétől kezdve a professzionális kártevőirtó felbérléséig terjednek. Tudni szeretné, hogyan lehet megölni a csótányt? Nézzük meg az öt legjobb módszert a csótányok elpusztítására otthonában vagy vállalkozásában.

1. Bórsav

A csótányok elpusztításának és a fertőzöttség kezelésének egyik legnépszerűbb módszere a bórsav alkalmazása. A bórsav emberekre és háziállatokra káros, ha lenyelik, ezért fokozott óvatossággal korlátozza az expozíciót, és ne tegye olyan helyre, ahol háziállatok vagy gyerekek megtalálhatják.

A bórsav általában por alakban kerül forgalomba. A port olyan területekre kell szórni, ahol gyakran fordulnak elő csótányok. Amikor a csótányok átsétálnak a bórsavon, az a testükhöz tapad. Később, amikor a csótány ápol, lenyeli a bórsavat, és gyorsan elpusztul.

2. Szódabikarbóna

Egy másik módja a csótányok elpusztításának, ha rávesszük őket, hogy szódabikarbónát egyenek. A csótányok azonban nem fognak csak úgy megenni bármilyen szódabikarbónát, amit kiteszel nekik, azt valami olyannal kell keverni, amit szeretnek, például cukorral. Önmagában nem szeretik a szódabikarbónát, de a cukor édes illata és íze elnyomja a szódabikarbóna rossz ízét és szagát.

A szódabikarbóna, bár kívülről nem ártalmas, halálos lesz, amint a csótány lenyeli. Megzavarja a csótány belső rendszerét, és gyors halálhoz vezet. A legjobb dolog a szódabikarbóna használatában, hogy hacsak nem fogyasztják hatalmas mennyiségben, nem ártalmas a gyerekekre vagy a háziállatokra, akik véletlenül rátalálhatnak.

3. Csali csapdák

Ha szeretné tudni, hogyan lehet a csótányt az egyik leghatékonyabb módon megölni, használjon előre elkészített, csótányspecifikus csalicsapdát. Ezeknek a csapdáknak gyakran van bejáratuk, amelyek közepén csalit tartalmaznak. A csótány bemegy, de nem tud kiszabadulni. Más típusok folyékony csalival vannak töltve, amely vonzza a csótányt. A csótány a csalival táplálkozik, majd később elpusztul. Gyakran előfordul, hogy a csótányok a csali nyomait visszahozzák a fészekbe, tovább terjesztve a csalicsapda hatását.

A csalétekcsapdákat olyan helyeken kell elhelyezni, amelyeket a csótányok gyakran látogatnak, például a fal tövében vagy a bútorok alatt. Jó ökölszabály, hogy ha láttál már csótányt az adott helyen, akkor az valószínűleg jó hely a csapdának.

4. Rovarölő szerek

A permetezhető rovarirtó szerek széles körben elérhető és könnyen használható módszer, ha a csótány elpusztításáról van szó. A rovarirtó spray-vel vagy közvetlenül a csótányt permetezheted be, hogy elpusztítsd, vagy a rovarirtót egy felületre permetezheted. Ha csótányproblémája van, jó ötlet a csótányok által gyakran látogatott helyekre, például repedésekbe, csövekbe, a falak aljába és a szekrények alá rovarölő szereket permetezni.

A rovarirtó spray-t csótányriasztóként is használhatja, és sokan pontosan ezt teszik rendszeres időközönként. Ha professzionális kártevőirtót bíz meg, az valószínűleg valamilyen permetezhető rovarirtót fog használni.

5. Diatómaföld

A csótányirtás utolsó módszere a diatómaföld használata. A diatómaföld ősi kövületekből készül; ezeket a kövületeket apró, éles darabokra törik. Nem arra való, hogy a csótányok megegyék, hanem arra, hogy kívülről pusztítsa el őket.

Amikor egy csótány átmegy a diatómaföldön, a föld valójában elpusztítja a csótány külső vázát borító viaszos bevonatot. Ez gyors kiszáradáshoz és halálhoz vezet. Ami még jobb; a csótányok gyakran követik a diatómaföldet vissza a fészkükbe, ahol a többi csótányra kerül.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.