Krokodiltámadás! Mennyire gyakoriak?

A krokodilok vad teremtmények, borotvaéles fogsorokkal (pontosan 80) és erős állkapoccsal. A víz alatt, a vízparton várják a gyanútlan zsákmányt, hogy megálljanak egy gyors italra. Izmos farkukkal, nyitott állkapoccsal tolják ki magukat a vízből, és leharapják, visszarántva a zsákmányt a vízbe. A krokodil „halálos gurulással” addig forgatja a zsákmányt, amíg az meg nem fullad. Ezután a krokodil fogaival széttépi a zsákmány egyes részeit, és a darabokat egészben lenyeli. Ha a zsákmány ebben a forgatókönyvben ember, akkor el lehet képzelni, miért félnek az emberek a krokodiloktól. A legtöbb támadás Afrika, Délkelet-Ázsia és Ausztrália távoli területein történik. Ismerjük meg a krokodiltámadásokat és azt, hogy mennyire gyakoriak!

Mennyire gyakoriak a krokodiltámadások?

Nehéz dokumentálni, hogy évente hány krokodiltámadás történik, mivel ezek száma a távoli területeken történik, és nem jelentik be őket (ebben a cikkben a krokodilfélék családjába tartozó összes állatot vizsgáljuk, beleértve az aligátorokat is). A kutatások alapján évente körülbelül 1000 olyan krokodiltámadás történik, amely halálos áldozattal jár. Az Afrikában és Délkelet-Ázsiában előforduló krokodilok száma alapján a számok valószínűleg sokkal magasabbak. Ausztráliában a kutatók részletes nyilvántartást vezettek a krokodiltámadásokról, és megállapították, hogy 1971-2004 között (33 év) 62 biztos, nem provokált támadás történt, amelyek közül 17 halálos kimenetelű volt. Ez átlagosan évi 1,9 támadást jelent Ausztráliában.

Krokodiltámadás! Mennyire gyakoriak?

Hol fordulnak elő leggyakrabban krokodiltámadások?

A legtöbb krokodiltámadás a Szaharától délre fekvő Afrikában történik. Az agresszív nílusi krokodilok nagy koncentrációban fordulnak elő a nagyobb vízi utak mentén, amelyeket naponta emberek ezrei használnak. Amikor az emberek és a krokodilok nagy számban vannak jelen, megnő az állat-ember konfliktus esélye. Kanadában 0 krokodiltámadás történik, mert Kanadában nincsenek krokodilok. Az Amerikai Egyesült Államokban van amerikai aligátor és amerikai krokodil, de a krokodiltámadások száma rendkívül alacsony, mert ipari nemzetként nálunk nem mosnak emberek ezrei ruhát és gyűjtenek vizet a helyi vízfolyásokban, mint Afrikában. Ausztráliában nagy a krokodilpopuláció, de mint a kutatás megállapította, évente átlagosan csak 1,9 támadás történik.

Melyek a leghalálosabb krokodilok?

A nílusi és a sósvízi krokodilok a leghalálosabbak. Ők a legnagyobb krokodilfajok és a legagresszívabbak. Emellett a legeldugottabb területeken és nagyszámú emberpopuláció közelében fordulnak elő, akik ugyanazokat a vízfolyásokat használják, amelyeken élnek.

  • Sósvízi krokodil: A sósvízi krokodilok 20-23 láb hosszúra is megnőhetnek, az átlagos méretük 16 láb. Dokumentáltan ők a leghalálosabbak, de valószínűleg több embert ölnek meg a nílusi krokodilok, de ezt nem dokumentálják.
  • Nílusi krokodil: A nílusi krokodilok akár 16 láb hosszúra is megnőhetnek, az átlagos méretük 11 láb. A statisztikák szerint a nílusi krokodiltámadások több halálos áldozattal végződnek.
  • Mugger-krokodil: A Mugger-krokodilok valamivel kisebbek, mint a nílusi krokodilok, átlagosan 13-16 láb hosszúak. India nagy részén, Pakisztán déli részén, valamint Irán és Srí Lanka egyes részein élnek. A CrocBITE szerint 2008-2013 (5 év) között 110 támadás történt, ebből 36 halálos kimenetelű volt. Ez évente átlagosan 22 támadást és 7,2 halálos áldozatot jelent.

Hogyan támadják meg az embereket az aligátorok?

Az állat-ember konfliktusok esetében általában különbséget tesznek a provokált és a provokálatlan támadások között. A floridai aligátortámadásokat tanulmányozó kutatók részletes nyilvántartást vezetnek, és megállapították, hogy a 305 támadásból 53 esetben olyan embereket ért támadás, akik „megpróbáltak befogni/felszedni/kiállítani” egy aligátort! Az ausztrál tanulmány szerint a támadások áldozatainak 81%-a úszott, gázolt vagy a vízparton tartózkodott. A nílusi krokodilra vonatkozó kutatás azt mutatta, hogy az áldozatok 55,3%-a úszott, fürdött, vagy a folyón szarvasmarhával kelt át. Az a helyzet, amikor át kell kelnie egy folyón a marháival, hogy biztosítsa a családja megélhetését, nagyon különbözik attól, hogy megpróbáljon elkapni egy aligátort egy epikus szelfi kedvéért.

Miért támadnak a krokodilok?

Amellett, hogy nem akarják, hogy elkapják őket, a krokodilok számos okból támadhatnak, többek között:

  • Megvédik a fészküket vagy a kicsinyeiket.
  • Megvédik a területüket
  • Élelemért
  • téves azonosság
  • Önmaguk védelme érdekében

Mikor volt az utolsó krokodiltámadás a világon?

2022. március 15-én az ausztráliai Északi Területen megtámadott egy krokodil egy lándzsás halászatot végző férfit. Az új jelentés szerint a férfi sérüléseket szenvedett a karján és a lábán, de a sebek nem voltak életveszélyesek. A férfi egy távoli területen horgászott hajnali 4 órakor, így határozottan megnőtt az esélye annak, hogy megtámadják, szemben a helyi Woolworths-ben való vásárlással!

A krokodiltámadások vagy a cápatámadások gyakoribbak?

A krokodiltámadások gyakoribbak, mint a cápatámadások. Évente körülbelül 1000 krokodil okozta haláleset történik, és csak átlagosan 10 cápatámadás. Azokban az országokban, ahol az embereknek az életüket kell kockáztatniuk a túlélésért, a hatóságok oktatási programokkal igyekeznek megóvni az embereket, például a fiatal fiúknak – az egyik leggyakoribb áldozatnak – megtanítják a vízben és a víz közelében való tartózkodásra vonatkozó biztonsági tippeket. Az Egyesült Államokban, hacsak nem dönt úgy, hogy „megpróbál elfogni” egy krokodilt, akkor eléggé biztonságban lehet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.