Mi az a virtuális gép?

A virtuális gép (vagy „VM”) egy szoftver segítségével létrehozott emulált számítógépes rendszer. Fizikai rendszererőforrásokat használ, például a CPU-t, a RAM-ot és a lemeztárolót, de el van szigetelve a számítógépen lévő egyéb szoftverektől. Könnyen létrehozható, módosítható vagy megsemmisíthető anélkül, hogy a gazdaszámítógépet befolyásolná.

A virtuális gépek a fizikai gépekhez hasonló funkciókat biztosítanak, de nem közvetlenül a hardveren futnak. Ehelyett egy szoftverréteg van a hardver és a virtuális gép között. Az egy vagy több VM-et kezelő szoftvert „hypervisor”-nak, a VM-eket pedig „vendégeknek” vagy virtualizált példányoknak nevezik. Minden egyes vendég kölcsönhatásba léphet a hardverrel, de a hipervizor irányítja őket. A hipervizor képes a virtuális gépeket elindítani és leállítani, valamint mindegyikhez meghatározott mennyiségű rendszererőforrást rendelni.

Virtuális gépet virtualizációs szoftverrel hozhat létre. Ilyen például a Microsoft Hyper-V Manager, a VMware Workstation Pro és a Parallels Desktop. Ezek az alkalmazások lehetővé teszik több VM futtatását egyetlen számítógépen. A Parallels Desktop for Mac például lehetővé teszi Windows, Linux és macOS virtuális gépek futtatását a Mac számítógépen.

 

Mi az a virtuális gép?

A VM-ek ideálisak a szoftverek tesztelésére, mivel a fejlesztők egy vagy több alkalmazást telepíthetnek, és szükség esetén bármikor visszatérhetnek egy mentett állapothoz (vagy „pillanatképhez”). A szoftverek normál operációs rendszeren történő tesztelése váratlan összeomlásokat okozhat, és a szoftver eltávolítása után is visszamaradhat néhány fájl. Biztonságosabb a szoftverek tesztelése egy virtuális gépen, amely el van szigetelve az operációs rendszertől, és szükség esetén teljesen visszaállítható.

Felhőalapú virtuális gépek

A felhőszolgáltatások népszerűségének növekedésével a felhőalapú VM-ek is egyre népszerűbbé váltak. A „felhőpéldányok”, ahogyan gyakran nevezik őket, egy olyan számítógépen futnak, amelyhez az interneten keresztül lehet hozzáférni. A VM gyakran egy webböngészőn vagy egy távoli hozzáférési segédprogramon keresztül vezérelhető. A felhőalapú VM-ek gyakori módja a vállalatoknak a szoftvertelepítések tesztelésére, mivel több tucat gépen tesztelhetnek anélkül, hogy a VM-eket helyben kellene elhelyezniük.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.