Mi az a Webszerver?

A webkiszolgáló egy számítógépes rendszer, amely weboldalaknak ad otthont. Webkiszolgáló szoftvert futtat, például Apache vagy Microsoft IIS, amely hozzáférést biztosít a hosztolt weboldalakhoz az interneten keresztül. A legtöbb webkiszolgáló nagysebességű, OC-3 vagy ennél gyorsabb adatátviteli sebességet biztosító kapcsolaton keresztül kapcsolódik az internethez. A gyors internetkapcsolat lehetővé teszi a webkiszolgálók számára, hogy egyszerre több kapcsolatot is támogassanak anélkül, hogy lelassulnának.

Mi az a Webszerver?
Bármely számítógép használható webkiszolgálóként, amennyiben csatlakozik az internethez, és telepítve van rá a megfelelő szoftver. A legtöbb webkiszolgáló azonban 1U rackbe szerelhető rendszer, azaz lapos, lecsupaszított számítógép, amely egy szerverállványra szerelhető. A legtöbb webtárhely-szolgáltató cég több szerverállványt üzemeltet, amelyek mindegyike több szervert tartalmaz. Ez a leghelytakarékosabb módja annak, hogy nagyszámú weboldalt egyetlen helyről üzemeltessenek.

A webkiszolgálók jellemzően több webhelyet fogadnak. Egyesek csak néhányat, míg mások akár több százat is. Az olyan webkiszolgálókat, amelyek több felhasználó számára fogadnak webhelyeket, „megosztott tárhelyeknek” nevezik. Ez a tárhelymegoldás leggyakoribb típusa, amelyet személyes webhelyek, kisvállalati webhelyek és kis szervezetek által üzemeltetett webhelyek esetében használnak. Azokat a webszervereket, amelyek csak egyetlen személy vagy vállalat webhelyeit fogadják, „dedikált tárhelyeknek” nevezik. Az ilyen típusú szerverek nagy forgalmú webhelyek és egyedi szervermódosításokat igénylő webhelyek számára megfelelőek. A dedikált tárhelyek megbízhatóbbak is, mint a megosztott tárhelyek, mivel kevesebb olyan webhely van, amely szűk keresztmetszetet vagy más problémát okozhat a szerverrel kapcsolatban.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.