Mikor kell metszeni a málnát?

A málnametszés időzítése fontos szerepet játszik a növény egészségében és a termés mennyiségében. A málnametszés általában az év különböző időszakaiban történik, attól függően, hogy melyik típusú málnát termeszted (egyéves vagy kétnyári), és milyen céllal végzed a metszést (termésnövelés, növényformálás, stb.).

Egyéves Málnafajták:

Az egyéves málnafajtákat, amelyek az év első felében hozzák létre a termésüket (pl. nyár elején), évente egyszer kell metszeni. Az optimális időpont erre a metszésre a téli hónapok, késő ősz vagy tavasz, amikor a növény pihenő állapotban van. A pontos időpont a klímától és a régiótól is függ.

Kétnyári Málnafajták:

A kétnyári málnafajtákat, amelyek az év második felében hozzák létre a termésüket (pl. késő nyár vagy kora ősz), két részletben metszik:

  1. Tavaszi Metszés (Február–Április):
    • A téli hónapokban, amikor a növény pihen, válassz ki az elhalt vagy beteg hajtásokat, és távolítsd el azokat.
    • Rövidítsd vissza a két évvel korábbi év hajtásait a föld szintjére. Ezek a hajtások már meghozták a termést, és az új hajtások lesznek felelősek az idei termésért.
  2. Nyári (Éves) Metszés (Július–Augusztus):
    • Az idei év hajtásai, amelyek hozzák a termést, nyáron rövidítésre kerülnek, miután a termés begyűjtésre került.
    • Az elhalt vagy beteg hajtásokat is távolítsd el.

Mikor kell metszeni a málnát?

Metszési Technika:

A metszés során ügyelj a következőkre:

  • Használj éles metszőollót vagy metszőollót, hogy ne okozz sérüléseket a növényben.
  • A metszést a talaj szintjén vagy az alatta elágazó pontnál végezd.
  • Ne hagyj túl sűrű növényzetet. Hagyj meg elég helyet a hajtások között a levegő és a fény számára, mivel ez elősegíti a szellőzést és csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Távolítsd el az elhalt vagy beteg hajtásokat, hogy a növény egészséges maradjon.

Egyedi Körülmények:

Az optimális metszési idő némi változást mutathat az éghajlat és a régió függvényében. Fontos megfigyelni a növények fejlődését és az időjárást, és az ezek alapján tenni meg a megfelelő metszési lépéseket.

A rendszeres metszés segít fenntartani a málnanövények egészségét, növelni a termés mennyiségét és könnyebbé tenni a gyümölcsöket. Legjobb, ha a metszést a növények pihenő időszakában végzed, de ügyelj arra is, hogy az egyes fajták és körülmények alapján alkalmazkodj a konkrét igényekhez.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.