Honnan tudom hogy süllyed a ház

Az alapzat kezd leülepedni

Az életkor, az éghajlati viszonyok és a talajjal kapcsolatos problémák miatt az alapozás megereszkedhet. Minden építmény várhatóan az építés után egy kicsit és egyenletesen meg fog süllyedni. A tűréshatár a talajtípustól és az alapozás kialakításától függ. A talajrétegek tulajdonságai változhatnak, és előfordulhat, hogy ugyanaz nem képes elviselni a szerkezet súlyát. Sok esetben a talaj tágulása vagy konszolidációja az alapozás elmozdulását eredményezi. Ez viszont az egész épület fokozatos süllyedését eredményezheti. Ha sok évvel az építkezés után repedéseket vagy hézagokat észlel az alapozásban, az annak a jele lehet, hogy a háza süllyed.

A falak megrepednek

A repedések gyakran az ablakok és ajtónyílások közelében jelenhetnek meg a falakon. Az apró repedések idővel jelentősekké válhatnak. Ha a vakolt repedések újra kinyílnak, itt az ideje, hogy komolyan elgondolkodjon! A süllyedő alapozás nagy terhelést jelent a falakra, és azok repedezni vagy görbülni kezdenek.

Honnan tudom hogy süllyed a ház

Még a repedések iránya is sokat számít. A betonfalakon keletkező függőleges és átlós repedések az alapozás elmozdulása miatt keletkezhetnek. Jobb, ha szakértő tanácsát veszi igénybe ugyanezzel kapcsolatban.

A padlók egyenetlenné válnak

Ha a padló elkezd süllyedni vagy megereszkedni, az annak a jele lehet, hogy az alapozás engedni kezd! Ez a probléma a régebbi házaknál gyakori. A padlórendszer rothadó támasztékai is oka lehet ennek. Ha nem foglalkoznak vele, a károsodás veszélyessé válhat a ház lakói számára; különösen a gyermekek és az idősek számára, mert botlásveszélyt okozhat. Mivel ez általában az alapozás szintjén jelentkező probléma, azt azonnal meg kell oldani, amint felszínre kerül.

Az ajtók és ablakok nem nyílnak

Az építmény süllyedése hátrányosan érinti az ablakokat és az ajtókat. Már egy kis irányváltoztatás is megnehezíti a kinyitásukat. Egyszerűen fogalmazva, már nem illeszkednek tökéletesen a keretekhez, amelyeken ülnek! A kétajtós ajtók beállításának megváltozása és az ablakkereteken keletkező rések szintén az alapozás süllyedésének jelei. Általában a belső ajtók felül beragadnak, a külső ajtók pedig alul húzódnak.

A csövek elkezdenek eltörni

Amikor az alap süllyedés megtörténik, néha a vízvezetékek is eltörhetnek. Ez repedésekhez és vízszivárgáshoz vezet, ami súlyos problémává válhat, ha figyelmen kívül hagyják. Egy szivárgó csőből víz ömölhet az alapba, és ez a legrosszabb, ami történhet. Ráadásul a szivárgás végül a ház más részeit is károsíthatja. Ilyen például a hirtelen bekövetkező falszakadás.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.