Miért harap a macska?

A macskák rendkívül intelligens és érdekes háziállatok, akik ragaszkodóak lehetnek gazdáikhoz és nyugodt, békés társak a mindennapokban. Mégis előfordulhat, hogy akár a leghűségesebb cicák is megharapják gondozóikat. Ennek többféle oka lehet, melyek megértése segíthet megelőzni a nemkívánatos harapásokat.

  1. Játék közben történő harapás Az egyik leggyakoribb ok, amiért a macskák harapnak, a játék. A kismacskák már nagyon korán, pár hetes korukban elkezdik egymással való játék közben a harapkálást, ügyesen elkapják egymás füleit, lábait vagy akár nyakát. Ez teljesen természetes viselkedés, így tanulják meg az erőkifejtés megfelelő mértékét. Azonban ha ez a magatartás nem került leszoktatásra, amikor felnőttek lesznek, akkor könnyen továbbvihetik az emberekre is, akikkel játszanak. A harapás ilyenkor nem szándékosan bántó, csupán a régi, kialakult játékos viselkedés továbbélése.
  2. Félelem és stressz okozta harapás Egy másik gyakori ok a macskáknál a harapásra a félelem és a stressz. Ezek az érzések önvédelmi ösztönt váltanak ki belőlük, ami harapást eredményezhet. Például az új környezet, hangok, szagok vagy akár emberek jelenléte is stresszt okozhat egy cicánál. Ilyenkor védekezésképpen haraphatnak, hogy biztonságban érezzék magukat. Félhetnek attól is, hogy bántani akarják őket, főleg ha korábban volt ilyen tapasztalatuk.
  3. Agresszív területvédő harapás Egy kevésbé gyakori, de szintén lehetséges ok a kandúrok egymás közötti rivalizálása egy bizonyos terület vagy párzási jog feletti birtoklásáért. Ilyenkor harcolnak egymással, súlyosabb esetben akár harapásokkal is, hogy lenyűgözzék egymást erejükkel. Ez azonban csak nagyon ritkán fordul elő a házicica esetében, és inkább a kóbor kandúrokra jellemző.
  4. Harapás éhségből Az éhes macskák általában kapkodóbbak az etetés során, ami néha akaratlan harapásokat is eredményezhet. Ez főleg kismacskáknál figyelhető meg, akik még nem tanulták meg teljesen azt, hogyan kell megfelelően élelmet szerezni.
  5. Fájdalomból eredő harapás Egy másik oka a macskák harapásának lehet, ha valamilyen fájdalmat éreznek. Legyen az egy sérülés, betegség, akár egy apró tüske a talpukon. Ilyenkor önvédelemből haraphatnak, hogy távol tartsák maguktól a további fájdalomforrást. Fontos ilyenkor megnyugtatni őket és kivizsgálni, mi okozza a fájdalmat.
  6. Nevelési hiba miatti harapás Végül egy igen gyakori ok a harapásra az, ha a macska kismacska korában nem szoktatták le erről a szokásról. A cicák ugyanis nem születnek azzal a tudással, hogy mit szabad és mit nem. Ami fájdalmat okoz az embereknek, azt meg kell tanulniuk kicsi korukban. Ha ezt elmulasztják a gondozóik és hagyják őket szabadon harapkálni játék közben, akkor ezt felnőtt korukra is magukkal viszik.

Miért harap a macska?

Fontos megemlíteni, hogy a harapás nem egy öncélú, ártó magatartás a macskáknál. Minden esetben van valamilyen kiváltó ok, amit ha sikerül megszüntetni vagy kezelni, akkor könnyebben elkerülhető a harapós eset. A gondozóknak érdemes alaposan megfigyelni kedvencük viselkedését és ha gyanús jeleket tapasztalnak, megpróbálni kideríteni mi okozza.

A legfontosabb teendők, hogy:

  • Megfelelő neveléssel leszoktatni őket a harapkálásról
  • Mindig nyugodt, szeretetteljes légkört biztosítani számukra
  • Fokozottan ügyelni az új helyzetekre, ingerekre
  • Rendszeres mozgást, játékot biztosítani számukra energiáik levezetésére
  • Azonnal kivizsgálni, ha fájdalom okozhatja a harapást
  • Időt, türelmet és megértést tanúsítani a macska felé

A harapás többnyire megelőzhető, ha a cicák gondozói képesek megérteni és kielégíteni háziállatuk szükségleteit, valamint biztosítani számukra a nyugodt, feszültségmentes környezetet. Egy boldog, kiegyensúlyozott macska ritkán fogja harapással „megvédeni” magát – kivéve persze, ha ez a természetes játékos ösztöne része. Ilyenkor azonban a megfelelő neveléssel ez a nemkívánatos viselkedés is kiküszöbölhető.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.