Hogyan kell használni a tamponokat

A tamponok különböző „méretekben” (nedvszívó képességgel) kaphatók, mint például könnyű, normál és szuper. A legjobb, ha a legalacsonyabb vagy legkönnyebb nedvszívó képességű tampont használod, amely néhány órán át tart. Néhány tamponhoz applikátor is jár – ezek kartonból vagy műanyagból készült kis pálcikák, amelyek segítenek a tampont a hüvelybe helyezni. Néhány tamponhoz pedig nincs applikátor, így csak az ujjával helyezd be őket.

Mosd meg a kezed, és helyezkedj el kényelmes helyzetben. Guggolhatsz, felhúzhatod az egyik lábadat, vagy ülhetsz a vécén széttárt térdekkel.

Nyomd be a tampont a hüvelyébe az applikátorral vagy az ujjaddal, attól függően, hogy milyen tamponod van.

A tampon behelyezése a hüvelyébe kényelmesebb, ha laza vagy. A sima, lekerekített applikátorral ellátott tamponok használata megkönnyítheti a dolgát. Egy kis síkosítót is tehet a tampon vagy az applikátor hegyére. Ha nehézségeid vannak, kérj meg valakit, akiben megbízol (például anyukádat, nővéredet vagy egy másik megbízható személyt, aki már használt tampont), hogy mutassa meg, hogyan kell a tampont a hüvelyedbe helyezni.

A csomagolást és az applikátort dobd a szemétbe – ne húzd le őket.

A legjobb, ha 4-8 óránként cseréled a tampont. Ne hagyja bent a tampont 8 óránál tovább. Éjszakára is viselhetsz tampont, de közvetlenül lefekvés előtt tedd be, és reggel, amint felkelsz, azonnal cseréld ki.

A tamponok egyik végén egy zsinór van, amely kilóg a hüvelyből. A tampont a zsinór óvatos meghúzásával veheti ki. Könnyebb kivenni a tampont, amikor már nedves, mert felszívja a maximális mennyiségű menstruációs folyást, amire képes.

A használt tampont csomagold be vécépapírba, és dobja ki a szemetesbe – ne húzd le.

Ha a tampon hosszú ideig a hüvelyben marad, toxikus sokk szindróma (TSS) nevű betegséget okozhat. A TSS nagyon ritka, de veszélyes. Ha tampont használsz, és hányás, magas láz, hasmenés, izomfájdalom, torokfájás, szédülés, ájulás vagy gyengeség, valamint napégéshez hasonló kiütés jelentkezik, vedd ki a tampont, és azonnal hívd fel orvosodat. A TSS megelőzése érdekében használja a lehető legalacsonyabb nedvszívó képességű tampont, és 4-8 óránként vagy szükség szerint gyakran cserélje a tampont.

Hogyan kell használni a tamponokat

A tampon behelyezése általában nem fáj, de kezdetben némi gyakorlásra lehet szükség. Próbálj ki különböző fajtákat, amíg ki nem találod, hogy melyik tetszik a legjobban, de ne használj tampont, hacsak nem épp menstruálsz.

Ha a tampon behelyezése nagyon fájdalmas, beszélj erről egy orvossal. Lehet, hogy valamilyen betegséged van, vagy lehet, hogy a szűzhártyád takarja el a hüvelyed nyílását. Akárhogy is, az orvos segíthet kideríteni, hogy miért okoz fájdalmat, és kitalálni, hogy mit tegyél ellene.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.