Tiltólistás ételek pajzsmirigy-alulműködés esetén

A pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) esetén fontos, hogy odafigyeljünk az étrendünkre, mivel bizonyos ételek negatívan befolyásolhatják a pajzsmirigy működését. Azoknak, akik ezzel a betegséggel küzdenek, érdemes elkerülniük bizonyos tiltólistás ételeket, amelyek gátolhatják a pajzsmirigy hormonok felszívódását vagy negatívan befolyásolhatják a hormontermelést.

A goitrogének olyan vegyületek, amelyeket tartalmazó ételeket érdemes kerülni, mivel ezek zavarhatják a pajzsmirigy normális működését. Például szójatermékek, magas keményítőtartalmú növények, diófélék, magvak, keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta.

A glutén bevitelének minimalizálása is javasolt, mivel a glutén irritálhatja a vékonybelet és akadályozhatja a pajzsmirigyhormon-pótló gyógyszerek felszívódását.

Magas zsírtartalmú ételek, cukor, só, és koffein is olyan élelmiszerek, amelyeket érdemes korlátozni vagy elkerülni. A zsírok megzavarhatják a gyógyszerek felszívódását, a cukor befolyásolhatja az anyagcserét, a só pedig nátriumtartalma révén káros hatással lehet a magas vérnyomásra.

Az alkohol és a koffein szintén kerülendők, mivel az alkohol sejttoxicitást okozhat, ami a pajzsmirigy működését elnyomhatja. A koffein pedig csökkentheti a pajzsmirigyhormonok hatékonyságát, ha azt a gyógyszer bevétele előtt vagy röviddel utána fogyasztjuk.

Vas és kalcium is olyan tápanyagok, amelyek befolyásolhatják a pajzsmirigyhormonok felszívódását, ezért érdemes ezeket külön-külön figyelni, például ne fogyasszunk kalciumban gazdag ételeket a gyógyszer szedése után.

Az étrend kialakításakor javasolt olyan élelmiszerekre összpontosítani, amelyek támogatják a pajzsmirigy megfelelő működését. Zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, szelénben gazdag ételek (brazil dió, tonhal, stb.), tirozinban gazdag élelmiszerek (húsok, tejtermékek, hüvelyesek), cinkben gazdag ételek (marha- és csirkehús, kagylófélék), valamint gluténmentes gabonák és magvak.

Fontos, hogy az étrend kialakításában konzultáljunk egészségügyi szakemberrel, és személyre szabottan alakítsuk ki az étkezési szokásainkat a pajzsmirigy-alulműködés kezelése érdekében.

Tiltólistás ételek pajzsmirigy-alulműködés esetén

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.