Gyenge, halovány vonal a COVID-19 otthoni teszten? Így kell értelmezni

Bár az otthoni COVID-19 tesztek a világjárvány korábbi szakaszában furcsa újdonságnak tűntek, manapság már rutinunk elengedhetetlen részét képezik – és használatuk a legtöbb ember számára meglehetősen egyszerű. A jelenleg forgalomban lévő, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által sürgősségi engedéllyel rendelkező COVID-19 otthoni tesztek szinte mindegyike egy vezérlőpanelt és egy eredményablakot használ. A legtöbb esetben, ha az orrminta beküldése után egy másodlagos vonal jelenik meg az eredményablakban, az azt jelzi, hogy a teszt pozitív, és a teszt használója potenciálisan terjesztheti a COVID-19-et.

De mi a helyzet a bizonytalan, szinte olvashatatlannak tűnő halvány vonallal? Végül is a COVID-19 gyorstesztek nem bolondbiztosak – felhasználói hiba bizonyosan előfordulhat. A Massachusetts General Hospital virológusai által kiemelt kutatások azonban azt mutatják, hogy a hamis pozitív eredmény rendkívül ritka. Nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a COVID-19 betegség végén, mint az első tünetek jelentkezésekor.

Gyenge, halovány vonal a COVID-19 otthoni teszten? Így kell értelmezni

Lehet, hogy ez nem szerepel a tesztelési utasításokban vagy a gyorsteszthez mellékelt marketinganyagokban, de a szakértők megállapították, hogy a pozitív COVID-19 tesztben megjelenő vonal árnyalata – valamint az, hogy mennyi idő alatt jelenik meg – összefügg azzal, hogy mennyire vagyunk betegek, és mennyire lehetünk fertőzőek másokra, amiről a közelmúltban az Omicron által táplált áttörő fertőzések hullámai nyomán sokan beszámoltak.

De itt van, amivel sokan nincsenek tisztában: Bármilyen árnyalat vagy átlátszatlanság azt jelzi, hogy valóban beteg vagy. Joseph Mann, MSN, FNP-C, a BD globális orvostechnológiai vállalat orvosi tudományos szakértője elmagyarázza, hogy az eredményablak tisztasága nem tökéletes mércéje annak, hogy valaki valóban fertőző vagy beteg lehet. Bármennyire is zavaróak lehetnek, egy enyhe pozitív vonal még mindig pozitívnak számít; ugyanazokat az óvintézkedéseket és ápolási utasításokat kell követnie, mintha az eredménye teljesen tiszta lenne.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.