Hogyan lehet szifiliszt kapni

A szifilisz olyan személlyel való szexuális bőr-bőr érintkezéssel terjed, aki már fertőzött. Akkor kapja el, amikor a szeméremtest, a hüvely, a pénisz, a végbélnyílás vagy a száj érintkezik valakinek a szifiliszes sebeivel – általában szex közben. A szifilisz akkor is terjedhet, ha senki sem élvez el.

A szifilisz nem terjed alkalmi érintkezés útján, tehát nem lehet elkapni közös étellel vagy itallal, öleléssel, kézfogással, köhögéssel, tüsszentéssel, közös törölközővel vagy WC-ülőkén ülve.

A szifiliszt elsősorban hüvelyi és anális szex során kapják el az emberek. Orális szexből ritkábban, de előfordulhat. A szifilisz kezdetben, amikor sebek vannak, nagyon könnyen átadható más embereknek. De sok ember nem is tudja, hogy szifilisze van, mert nem veszi észre a sebeket. Az óvszer használata minden alkalommal, amikor szexelsz, az egyik legjobb módja a szifilisz megelőzésének – még akkor is, ha Te és a partnered teljesen egészségesnek tűntök.

Az anya a terhesség és a szülés során is átadhatja a szifiliszt a babának, ami veszélyes lehet. Ezt nevezik veleszületett szifilisznek.

Hogyan lehet szifiliszt kapni

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.