Hogyan lehet spórolni az árammal

1. Kezdje egy villamosenergia-felülvizsgálattal

Mielőtt bármilyen villamosenergia-takarékos szokást bevezetne, fontos, hogy átfogó képet kapjon arról, mennyi áramot használ jelenleg. Ehhez használhat egy online auditáló eszközt, letölthet egy auditáló alkalmazást, vagy megbízhat egy szakembert, hogy végezze el ön helyett. Ha megvan a véglegesített villamosenergia-ellenőrzés, sokkal könnyebb azonosítani azokat a területeket, ahol csökkentheti az energiafelhasználását.

2. Ellenőrizze a világítást

Nem lesz meglepő, ha emlékeztetünk arra, hogy ha lekapcsolod a villanyt, amikor elhagyod a szobát, csökkentheted a villanyszámládat. Azonban többet is tehetsz egy kapcsoló egyszerű átkapcsolásánál, hogy komoly megtakarításokat érj el. Nagyszerű tipp, ha minden izzót energiatakarékos kompakt fénycsövekre (CFL), vagy még jobb esetben fénykibocsátó diódákra (LED) cserélsz.

Bár egy CFL izzó többe kerül, mint egy hagyományos izzó, kilenc hónap használat után visszanyeri az energiafelhasználásban keletkezett veszteségeit, így minden, amit ezután megtakarít, nyereségnek számít. A LED-izzó azonban még ennél is tovább megy. A LED-izzó nem csak 75-85%-kal energiatakarékosabb, mint a hagyományos izzó, de 15-25-ször hosszabb ideig tart!

Hogyan lehet spórolni az árammal

3. Figyelje a vízhasználatot

A melegvíz gyakran a második legnagyobb háztartási áramköltség, de nem kell, hogy az legyen. Amellett, hogy megjavítod a csöpögő csapokat, és odafigyelsz arra, hogy fogmosás közben ne engedd folyni a csapot, több dolgot is tehetsz, hogy csökkentsd a vízhasználatod költségeit.

Először is, fontolja meg, hogy rövidebb ideig zuhanyozzon. A vízmelegítés sok energiát emészt fel, ami végső soron drágává teszi. Ha két perccel lerövidíti a zuhanyzást, 23 literrel kevesebbet használhat egy zuhanyzás alkalmával. Ha naponta zuhanyozol, ez éves szinten közel 8400 liter megtakarítást jelent, ami elég sokat lefaraghat a villanyszámládból – és ez sokkal jobb a környezetnek is.

Ezután fontolja meg, hogy lecseréli zuhanyfejét egy energiatakarékosabbra. Amikor új zuhanyrózsát keres, keressen olyat, amelynek az áramlási sebessége 2,5 gpm alatt van. Az energiatakarékos zuhanyfejek úgy működnek, hogy korlátozzák a víz áramlását, de nem érzed úgy, mintha csöpögő csap alatt zuhanyoznál.

Végül pedig fontolja meg a vízmelegítő hőmérsékletének csökkentését. Ezt könnyű figyelmen kívül hagyni. A legtöbb vízmelegítő automatikusan 60 °C-ra (140 °F) van beállítva, de ez gyakran sokkal melegebb a szükségesnél. Ehelyett fontolja meg, hogy a vízmelegítőt 50 °C-ra (120 °F) állítja. Ez nem csak a teljes energiatermelést csökkenti, mivel a víz felmelegítése 120°F-ra (50°C) kevesebbe kerül, mint 140°F-ra, hanem csökkenti azt a pénzösszeget is, amelyet a víz készenléti állapotban történő felmelegítésével veszít.

4. Legyen tekintettel az elektromos készülékeire

Az elektromos készülékek készenléti állapotban hagyása ahelyett, hogy kikapcsolná őket, idővel fokozatosan növeli az energiafogyasztást. Ehelyett fontolja meg, hogy távvezérelt elektronikai eszközeit egy intelligens konnektorba csatlakoztatja. Az intelligens konnektor ezután automatikusan kikapcsolja az összes olyan eszközt, amelyet nem használ.

5. Állítsa be a termosztátját

Otthonod fűtése az egyik legnagyobb villamosenergia-felhasználás. A termosztát okos használatával azonban csökkentheti az áramfelhasználást. Ha csak két fokkal alacsonyabbra állítja a termosztátot, akár öt százalékot is megtakaríthat a fűtésszámláján. Öt fokos csökkentéssel akár tíz százalékot is megtakaríthat. Ha olyan intelligens termosztátba fektet be, amely automatikusan beállítja a kívánt hőmérsékletet, akkor itt időt és pénzt is megtakaríthat.

További tipp, hogy győződjön meg arról, hogy a termosztátot a megfelelő helyen helyezte el. Ha közvetlen napfényben vagy huzat közelében van elhelyezve, feleslegesen kezdheti el változtatni a hőmérsékletet, és felemésztheti az áramköltségvetését. Ehelyett ügyeljen arra, hogy a termosztátot egy belső falon helyezze el, közel a lakás közepéhez, távol a közvetlen napfénytől, ablakoktól, ajtóktól, folyosóktól és a konyhától.

6. Változtasson a mosás módján

Ahhoz, hogy pénzt takarítson meg a mosás során, három dolgot tehet:

  • Csak teljes töltettel indítsa el a gépet. Ha egy teljes centrifugálást használsz néhány ing és pár zokni kimosására, az biztosan nem segít csökkenteni az áramszámládat.
  • Hűvösebb hőmérsékleten mossa ruháit, mivel a forró víz használata többe kerül.
  • Inkább akassza ki ruháit a levegőn száradni, minthogy szárítógépet használjon.

7. Tartsa a hűtőszekrényét hűvösen, de ne túl hűvösen.

Minél hidegebb a hűtőszekrény és a fagyasztó, annál több energiát fogyasztanak. Ehelyett állítsa a hűtőszekrény hőmérsékletét 1,5 °C és 3 °C közé, a fagyasztó hőmérsékletét pedig körülbelül -18 °C-ra (-0,4 °C). Ezzel frissen tartja az élelmiszereket, de csökkenti az általános villamosenergia-fogyasztást is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.