A fehér zaj olyan zaj, amely a hallható hangok spektrumának minden frekvenciáját egyformán tartalmazza. Mivel a fehér zaj több hangsávot is átfog, néha szélessávú zajnak is nevezik. Az emberek gyakran hasonlítják a fehér zajt a nem hangolt rádióból vagy televízióból származó statikus zajhoz.

A kutatók már évek óta tanulmányozzák a fehér zaj emberekre gyakorolt hatását, és bizonyítékot találtak arra, hogy csökkentheti a csecsemők sírását, javíthatja a munkateljesítményt, és potenciálisan segíthet a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) tüneteinek ellensúlyozásában. Több tanulmány azt is vizsgálta, hogy a fehér zaj hogyan hathat az emberi alvásra.

Fehér zaj vs. rózsaszín zaj

A fehér zajhoz hasonlóan a rózsaszín zaj is szélessávú hang, amely a hangspektrum minden részéből tartalmaz komponenseket. A rózsaszín zaj minden oktávban tartalmaz hangokat, de frekvenciáinak teljesítménye minden magasabb oktávval három decibellel csökken. Ennek eredményeképpen a rózsaszín zaj mélyebbnek hangzik, mint a fehér zaj. A kutatók a rózsaszín zaj hangját a vízesés által keltett zajhoz hasonlították.

Tanulmányok szerint a rózsaszín zaj fokozhatja az idősebb felnőttek mély alvását és javíthatja a kognitív teljesítményt.

Fehér zaj vs. barna zaj

A barna zaj, amelyet gyakran vörös zajnak is neveznek, egy másik szélessávú hang, akárcsak a fehér és a rózsaszín zaj. A rózsaszín zajhoz hasonlóan a barna zaj is tartalmaz hangokat a hangspektrum minden oktávjából, de a frekvenciák mögötti teljesítmény oktávról oktávra csökken. Ez a csökkenés kétszer akkora, mint a rózsaszín zajban, és ennek eredményeként az emberek mélyebbnek érzékelik a hangot, mint a fehér vagy a rózsaszín zajt. Kutatási kísérletek során az emberek azt mondták, hogy a barna zaj az eső vagy a zuhany hangjára emlékezteti őket.

Tanulmányok kimutatták, hogy a barna zaj hasznos lehet a fülzúgással küzdő emberek által tapasztalt tünetek csökkentésében és a kognitív teljesítmény javításában, de az alvásra gyakorolt hatását nem vizsgálták széles körben.

Segít a fehér zaj az alvásban?

A fehér zaj alvásra gyakorolt hatását vizsgáló több tanulmány közelmúltbeli elemzése vegyes eredményeket hozott.

A szerzők megkérdőjelezik a meglévő bizonyítékok minőségét, és arra a következtetésre jutottak, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a fehér zajt széles körben alvássegítőként lehessen ajánlani. Azt is megjegyzik, hogy bizonyos esetekben a fehér zaj megzavarhatja az ember alvását, és hatással lehet a hallására.

A fehér zaj fogalmával az alvást elősegítő gépek már a 17. században megjelentek. Később a kutatók az 1970-es, 1980-as és 1990-es évek során a fehér zajjal és az alvással kapcsolatos kutatásokat végeztek, és megállapították, hogy a fehér zaj hallgatása segítette az újszülöttek gyorsabb elalvását, és befolyásolta a felnőttek különböző alvási szakaszokban eltöltött idejét, ha egész éjszaka lejátszották.

Egy újabb vizsgálat szerint a felnőttek 38%-kal gyorsabban aludtak el, amikor fehér zajt hallgattak. Más újabb tanulmányok továbbra is azt találták, hogy a fehér zaj pozitívan befolyásolja az alvást. Például New York város egy nagy zajjal terhelt területén élő emberek gyorsabban elaludtak, és több időt töltöttek az ágyban alvással, miközben fehér zajt hallgattak. Egy másik tanulmányban a fehér zaj fejhallgatón keresztül történő hallgatása javította az alvás minőségét a kritikusan beteg betegek n egy hangos kórházi egységben Indiában.

További kutatásokra van szükség annak megerősítésére, hogy a fehér zaj valamely eredendő tulajdonsága javítja-e az alvást – talán az agyhullámok szinkronizálása révén -, vagy a hang elsősorban a háttérzaj elfedésével segít.

Az alvás közbeni zavaró zaj olyan változásokat okozhat a szívritmusban, amelyek arra utalnak, hogy az alvó félébredést tapasztal. Egy New York-i felmérésben a válaszadók 64%-a mondta, hogy a zaj legalább hetente egyszer megzavarja az alvását. Világszerte a közlekedési zajokat, például az autókat és a repülőgépeket tartják a rossz alvás egyik fő okozójának, aminek lehetséges egészségügyi következményei lehetnek. A kutatók abban bíznak, hogy a fehér zaj egyenletes zümmögése csökkentheti az alvók érzékenységét a környezet kiszámíthatatlan zajaira.

Mi az a fehér zaj?

Hogyan válasszunk egy fehér zaj gépet

A fehér zajgép kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni:

  • Gép vagy alkalmazás: Az egyik első döntés, amit a fehér zaj keresésekor meg kell hoznia, hogy egy önálló fehér zajos gépet vagy egy fehér zajos alkalmazást szeretne-e inkább. Egy gép általában nagyobb és drágább, de lehet, hogy jobb hangminőséggel rendelkezik. A gép jobb választás, ha inkább a telefontól távol szeretne aludni. Egy alkalmazás kényelmesebb lehet utazás közben, mivel nem kell további eszközöket magával vinnie.
  • Költségek: Vegye figyelembe a költségvetését. Néhány fehér zaj alkalmazás ingyenes vagy nagyon olcsó verziót kínál. A fehérzaj-gépek árai nagyon eltérőek, az alacsonyabb árú gépek ára 20 dollár körül mozog, a magasabb kategóriájú opciók pedig több mint 100 dollárba kerülnek.
  • Hangminőség: Nézze meg az Ön által fontolóra vett fehér zajos termékek értékeléseit, hogy megtudja, mit mondtak más vásárlók a hangminőségről. A fehérzaj-gépek vagy digitális fehérzaj-felvételt játszanak le, vagy mechanikusan hoznak létre fehérzaj-hangot. Egyesek jobban kedvelik az egyik típusú hangot a másikkal szemben. Ha digitális felvételt választ, győződjön meg róla, hogy a gyártó szerint tiszta hurokkal rendelkezik, vagyis nem nyilvánvaló, hogy mikor ér véget a felvétel, és mikor kezdődik az újrajátszás.
  • Hangerőszabályozás: Lényeges, hogy képes legyen szabályozni a fehérzaj-gép hangerejét. Ellenőrizze a gyártó specifikációit a legalacsonyabb és a legmagasabb elérhető hangerőre vonatkozóan, hogy a fehérzaj-gép megfeleljen az Ön igényeinek.
  • Alvásidőzítő: A legtöbb fehérzaj-gép rendelkezik valamilyen alvásidőzítővel, de ezek funkciói eltérőek. Olvassa el a részleteket arról, hogy az Ön által fontolóra vett gépek hogyan teszik lehetővé az időzítő funkció vezérlését. Egyesek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy tetszőleges időtartamot programozzon be, míg mások előre beállított időblokkok közül választhat.
  • Egyéb hangok: Ha még soha nem használt fehér zajt az elalvás segítésére, fontolja meg, hogy olyan fehér zajkeltő gépet vagy alkalmazást választ, amely más hangopciókat is tartalmaz, arra az esetre, ha úgy találja, hogy nem szeret fehér zajra elaludni. A fehérzaj-gépek és -alkalmazások gyakran kínálnak más szélessávú hangokat, például rózsaszín és barna zajt, a nyugtató természeti hangtérképek mellett. Fedezze fel a különböző alvási hangokat YouTube-csatornánkon.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.