A Scrum Master egy olyan szakember, aki egy csapatot vezet az agilis projektmenedzsmentet alkalmazó projekt során.

A Scrum Master megkönnyíti a vezetés és a csapat játékosai közötti kommunikációt és együttműködést a sikeres eredmény érdekében.

Mit csinál egy Scrum Master?

A Scrum egy agilis keretrendszer komplex projektek, leggyakrabban szoftverek fejlesztésére. Az agilis projektmenedzsment-módszer rövid fejlesztési ciklusokat, úgynevezett sprinteket használ, amelyek a termék vagy szolgáltatás folyamatos fejlesztését eredményezik. Számos agilis keretrendszer létezik, és a Scrum a gyors ütemű projektek egyik népszerű változata. A módszertan nagymértékben együttműködő, és hatékony folyamatokat igényel, a folyamat eredményei pedig a Scrum Master szakértelmétől függnek.

Az agilis módszertanok talán a technológiai vállalatoknál kezdődtek, de Scrum Master állások mindenféle iparágban és mindenféle vállalatnál megtalálhatók világszerte.

Scrum Master vs. projektmenedzser

A Scrum Master és a projektmenedzser közötti alapvető különbség a fókuszban rejlik. A projektmenedzserek elsősorban a projekt kimenetelére összpontosítanak, beleértve a költségvetést, az ütemtervet, az erőforrásokat és a csapatok közötti kommunikációt. Míg a projektmenedzser a projektre, addig a Scrum Master a csapatra összpontosít, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy a csapat és az egyes csapattagok sikereket érjenek el.

A Scrum Master feladatai és felelősségei

A Scrum Master szerepe az, hogy az agilis projektmenedzsmentet alkalmazza a projekt, a csapatok és a csapattagok vezetőjeként. Mivel a Scrum Masterek sokféle környezetben dolgozhatnak, feladatai és felelősségi körei is változhatnak. Attól függően, hogy hol dolgozik, előfordulhat, hogy a facilitátor, az edző vagy a projektmenedzser szerepét tölti be. Feladataid gyakran napról napra változnak, de a következők lehetnek:

  • Napi stand-up megbeszélések, felülvizsgálatok, demók és egyéb projektekkel kapcsolatos megbeszélések vezetése.
  • A csapattagok támogatása a feladataikban
  • A csapat felkészítése a Scrum alapelveire és a legjobb gyakorlatokra.
  • Nyílt megbeszélések és konfliktusmegoldás elősegítése
  • Proaktívan azonosítani és megoldani a problémákat
  • A tevékenységek frissítése egy projektmenedzsment-követő eszközben

Mi a Scrum Master

Scrum Master készségek

A hatékony Scrum Masterek gyakran rendelkeznek egy sor készséggel. Akár most kezdte, akár előrébb lépett a karrierjében, ezeknek a készségeknek a kiépítése képessé teszi arra, hogy a legjobb képességei szerint vezesse a csapatát.

  • A problémamegoldó készségek segítenek eligazodni az összetett projektekben.
  • Az alkalmazkodóképesség lehetővé teszi, hogy szükség esetén változtatásokat hajtson végre a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.
  • A motivációs készségek képessé teszik arra, hogy a legjobbat hozza ki a csapatából a termelékenység javítása érdekében.
  • A kommunikációs készségek lehetővé teszik, hogy hatékonyan tudjon együttműködni a csapattagokkal és az érdekelt felekkel.
  • A szervezőképesség segít a több feladat, megbeszélés, erőforrás és prioritás kezelésében.
  • Scrum Masterként az is fontos, hogy jártas legyél az agilis menedzsmenttel és szoftverfejlesztéssel kapcsolatos speciális technikai készségekben.

Az agilis projektmenedzsment-módszertannal biztosíthatja, hogy csapatai meghatározott folyamatokat kövessenek a projektek és termékek szakaszos befejezése és kiadása érdekében, hogy az ügyfelek minden lépésnél hozzájárulhassanak.

A szoftverfejlesztési és szoftvermenedzsment-ismeretekre szükség van a szoftverprojekteken és termékeken végzett munka során. Ismernie kell a célokat, a struktúrát és az elvárásokat, a folyamatokat, a követelményeket, a tervezést és a felügyeletet, amelyek a jobb szoftverek előállításához szükségesek.

Az üzleti elemzési készségek segítenek arra összpontosítani, hogyan lehet egy terméket folyamatosan fejleszteni, hogy megfeleljen az ügyfelek, az érdekelt felek és a vállalat igényeinek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.