Mi az a tofu, és miből készül?

A tofu feldolgozott szójabab túró. Ez egy népszerű növényi alapú fehérje, amelyet világszerte fogyasztanak, különösen Kelet-Ázsiában. Ha élvezted már olyan ételekben, mint a kevergetős, currys vagy zöldséges rizses tálak, talán kíváncsi vagy, hogy mit is eszel valójában, és hogyan készül.

A tofu vízben őrölt szójababból készül, amelyet felmelegítenek, majd ásványi anyagokkal, például kalcium- vagy magnéziumsóval koagulálnak. Az alvadékot ezután tömbökké préselik, amelyeket aztán tofuként árulnak. Többféle tofut lehet kapni, az extra puha selymes tofutól az extra kemény tofuig. A megvásárolt típus attól függ, hogy mire használjuk. A selymes tofu ideális lehet desszertekhez (például sajttorta), míg az extra kemény tofut kockákra vághatjuk, és olajban serpenyőben ropogósra sütjük, vagy sütőben megsütjük. A tofuval való főzés előnye, hogy a tofu nagyon enyhe fehérje, és bármilyen ízzel párosítjuk, felveszi, így sokoldalúan felhasználható alapanyag.

Jó vagy rossz a tofu?

Nincs okunk félni ettől az ásványi anyagokban gazdag vegetáriánus fehérjeforrástól. Mivel a tofu szójababból készül, gazdag forrása az izoflavonoknak és fenolsavaknak nevezett erős rákellenes növényi vegyületeknek, a szívvédő szaponinoknak és az alfa-linolén omega-3 zsírsavnak, valamint az olyan ásványi anyagoknak, mint a kalcium.  Jó vasforrás is, ami különösen fontos a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők, illetve a terhes nők számára, akiknek esetleg kevés ez a tápanyag.

Mi több, a Journal of Clinical Hypertension című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint a legnagyobb mennyiségű izoflavonokat fogyasztó emberek szisztolés vérnyomásértéke átlagosan négy ponttal alacsonyabb azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztják, különösen az afroamerikaiak körében. A kutatók szerint az izoflavonok serkenthetik a nitrogén-oxidot, amely segít javítani a véráramlást az artériákban. Végül, a szójaételek, különösen a tofu, az okinawaiak, a Föld leghosszabb életű népei közé tartozó emberek étrendjének alapanyaga. Úgy gondolják, hogy a hús tofuval való helyettesítése csökkentheti a vér koleszterinszintjét, csökkentve ezzel a szívbetegségek kockázatát.

Mi az a tofu, és miből készül?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.