Hogyan ellenőrizhetem a pulzusomat?

A pulzusszámát úgy ellenőrizheti, hogy megméri a pulzusát, és megszámolja, hányszor ver a szíve 1 perc (60 másodperc) alatt.

A pulzusszáma attól függően változik, hogy éppen mit csinál – például lassabb lesz, ha alszik, és gyorsabb, ha sportol.

A nyugalmi pulzusszám meghatározásához a pulzus ellenőrzése előtt mozdulatlanul kell ülnie.

A pulzus meghatározása

A pulzusát a csuklóján vagy a nyakán találhatja meg.

A csuklón lévő pulzus megkereséséhez:

tartsa az egyik kezét tenyérrel felfelé.
nyomja meg a másik keze első (mutató) és középső ujját a csukló belső oldalán, a hüvelykujj tövénél – ne használja a hüvelykujját, mert annak is van pulzusa.
enyhén nyomja meg a bőrét, amíg nem érzi a pulzusát – ha nem találja, próbálja kicsit erősebben nyomni, vagy mozgassa az ujjait.

A nyakadon lévő pulzusod megtalálása:

nyomja az első és a középső ujját a nyakának oldalához, közvetlenül az állkapcsa alatt és a légcsöve mellett – ne használja a hüvelykujját.
enyhén nyomja meg a bőrét, hogy érezze a pulzusát – ha nem találja, próbálja meg kicsit erősebben nyomni, vagy mozgassa körbe az ujjait.

Hogyan ellenőrizhetem a pulzusomat?

A pulzus ellenőrzése

Ha megtalálta a pulzusát, vagy:

  • 60 másodpercen keresztül számolja az érzett ütések számát
  • számolja 30 másodpercig, és szorozza meg 2-vel.

Ez adja meg a pulzusszámodat – a szívverésed percenkénti lüktetésének számát (bpm).

Azt is ellenőrizheted, hogy a pulzusod szabályos vagy szabálytalan-e, ha 30 másodpercig érzed a ritmusát. Nagyon gyakori, hogy időnként szabálytalanul ver a szíved, például kihagyott szívverésekkel.

A szabálytalan pulzus azonban szívbetegség jele is lehet, mint például a pitvarfibrilláció (AF), amely szabálytalan és gyakran abnormálisan gyors szívverés. Ez valószínűbb, ha Ön 65 éves vagy idősebb.

Keresse fel háziorvosát, ha aggódik a pulzusa miatt.

Mi a normális pulzusszám?

A legtöbb felnőtt nyugalmi pulzusszáma 60 és 100bpm között van.

Minél fittebb, annál alacsonyabb a nyugalmi pulzusszáma. A sportolók nyugalmi pulzusszáma például 40-60bpm vagy ennél alacsonyabb lehet.

Keresse fel háziorvosát, hogy ellenőriztesse magát, ha úgy gondolja, hogy a pulzusszáma folyamatosan 120bpm felett vagy 60bpm alatt van, bár az is lehet, hogy ez egyszerűen normális az Ön számára.

Testmozgás és pulzus

Ha edzés közben vagy közvetlenül edzés után ellenőrzi a pulzusát, az jelezheti az edzettségi szintjét. A pulzusmérő is hasznos a pulzusszám rögzítéséhez pihenés és edzés közben.

Az olyan aerob tevékenységek, mint a gyaloglás, a futás és az úszás jó edzéstípusok, mivel ezek növelik a szív- és légzésszámot.

Olvasson többet a British Heart Foundationtől arról, hogy milyen célpulzusszámot kell elérnie edzés közben.

Ha még nem sportolt korábban, vagy már egy ideje nem mozog, olvassa el a Live Well (Élj jól) című rovatunkat, ahol a testmozgás előnyeiről és arról olvashat, hogy mennyi testmozgást kellene végeznie.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.