Melyik a legnagyobb óceán?

A legnagyobb óceáni medence messze a Csendes-óceán. Észak- és Dél-Amerika nyugati partjaitól Óceániáig, Ázsiáig és Oroszországig húzódik északon.

Nevét onnan kapta, hogy Ferdinand Magellán portugál felfedező a Fülöp-szigetekre vezető útja során meglehetősen békésnek találta az óceánt, ezért „pacific”.

A Csendes-óceán medencéje kétszer akkora területű és több mint kétszer akkora vízmennyiségű, mint a méretét tekintve következő Atlanti-óceáné.

Különös tény, hogy a Csendes-óceán területe meghaladja az összes kontinens szárazföldi területét együttvéve.

A Föld felszínének csaknem 30%-át elfoglaló Csendes-óceán 165 250 000 négyzetkilométert foglal el, ami a Föld vízfelületének nagyjából 46%-a.

Ez a hatalmas víztömeg a Bering-szorostól, ahol a Jeges-tenger medencéjéhez csatlakozik, a déli 60. szélességi körig húzódik, amely a Déli-óceán medencéjének északi határát jelöli.

A Csendes-óceán a Malakkai-szorosnál, Szumátránál csatlakozik az Indiai-óceán medencéjéhez, a Magellán-szoros és a Drake-átjáró pedig az Atlanti-óceánhoz. Legnagyobb szélességi kiterjedése Kolumbia partjai és a Maláj-félsziget között 19 000 km (12 000 mérföld).

A Csendes-óceán medencéje egyben a legrégebbi és legmélyebb az összes óceán közül, átlagos mélysége 4280 m (14 040 láb). A Fülöp-szigetektől keletre, a Mariana-árokban található Challenger-mélység a Föld legmélyebb ismert pontja, 11 034 m-rel a tengerszint alatt.

A Mariana-árok több mint 2550 kilométer hosszú és 69 kilométer széles. Érdekes tény? A Mount Everest több mint egy mérfölddel elférne a Challenger-mélységben! A Csendes-óceán másik jól ismert jellegzetessége a „Tűzgyűrű”, ahol a világ legtöbb aktív vulkánja a víz alatt fekszik.

Melyik a legnagyobb óceán?

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.