Milyen hosszú az egyenlítő?

Az egyenlítő a Föld felszínén azon pont, ahol a Föld forgástengelye metszi a Föld felszínét. Az egyenlítő körülbelül a Föld közepén húzódik, és a Földet két egyenlő részre osztja: az északi és a déli félgömbre.

Az egyenlítő hossza körülbelül 40,075 kilométer (kb. 24,901 mérföld). Ez a hosszúság a Föld kerületének fele, mivel az egyenlítő a Földet két részre osztja, és a Földnek körülbelül gömb alakja van.

Fontos megjegyezni, hogy a Föld nem tökéletes gömb, hanem inkább ellipszoid, és annak érdekében, hogy pontosan meghatározzuk az egyenlítő hosszát, számos tényezőt figyelembe kell venni, például a Föld ellipszoid alakját, a geoid alakot (a gravitációs erő miatt jelentkező kis eltéréseket), és a tengelykörüli tömegegyenlítéseket.

Ezért az 40,075 kilométeres érték közelítő, de jó közelítés az egyenlítő hosszára a Földön. Az egyenlítő a Föld térképén a hosszúság és a szélesség mértékegységeinek, például foknak vagy mérföldnek, közös mérce, amelyet a geográfiai koordinátákban alkalmaznak a helyek megjelölésére.

Milyen hosszú az egyenlítő?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.