Miért hasznos a parketta polírozása?

A parketta naponta többé-kevésbé nagy terhelésnek van kitéve, ami idővel nyomot hagy. A parketta ezért a napi tisztításon kívül rendszeres ápolásra is szüksége van, hogy szép maradjon és élettartama megnövekedjen. Bár az élettartamot jelentősen meg lehet hosszabbítani olyan védőintézkedésekkel, mint például az irodai székek alátámasztása, egy bizonyos ponton már ez sem segít.

A parketta polírozása bevált módszer a padló felfrissítésére. A parketta polírozásával elsősorban vizuális hatást érünk el, ugyanakkor a padlót ellenállóbbá tesszük a szennyeződéssel, porral és nedvességgel szemben. Ezenkívül a polírozással az apró karcolások vagy kopásnyomok eltávolíthatók a parkettáról anélkül, hogy az egész padlót le kellene csiszolni.

Mikor és milyen gyakran kell parkettát polírozni?

Az, hogy milyen időközönként kell a parkettát csiszolni, az igénybevétel mértékétől függ.

Átlagos igénybevétel esetén a parkettát évente egyszer vagy kétszer kell csiszolni. Azonban gyakrabban is szükség lehet rá, ha a parketta nagy igénybevételnek van kitéve, a normál tisztítás már nem elegendő a szennyeződések eltávolításához, vagy ha a padló egyszerűen nem tetszik már. Különösen tél előtt ajánlott a parketta polírozása, mivel a padló így jobban védve van a nedves és piszkos cipők közelgő fokozott terhelésétől.

Minden parketta polírozható?

A parketta felülete lehet lakkozott, olajozott vagy viaszolt – bármilyen parketta polírozható.

Az erőfeszítésben azonban lehetnek különbségek. Olajozott és viaszolt parketta esetén a padlót csak impregnálják, és a fa pórusai nyitva maradnak. Ennek következtében az olaj vagy a viasz idővel feloldódik, és a parketta fénye csökken.

Ezért az olajozott vagy viaszolt parketta több ápolást igényel, mint a lakkozott parketta.

Ennél a változatnál a felületet teljesen lezárja a festék. A védőréteg idővel szintén csökken, de általában elsősorban a nagy igénybevételnek kitett helyeken. A tömített parkettát ezért néha ritkábban kell polírozni, vagy elegendő lehet csupán részlegesen átpolírozni az igénybevett területeket.

Miért hasznos a parketta polírozása?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.