Hogyan kell faragni egy tököt, mint egy profi

Amire szükséged lesz

Felszerelés / szerszámok

  • Fagylaltkanalat
  • Filéző kés
  • Hegesztőkés
  • Citromhámozó
  • Zöldséghámozó

Anyagok

  • Egyszer használatos terítő
  • Nagy tál
  • Sharpie
  • Transzferpapír vagy sablon (opcionális)
  • Fehérítőt tartalmazó fürdőszobai tisztító spray
  • LED-lámpák

Hogyan faragjunk tököt

Készítse elő a faragási területet

Vigyük ezt a piszkos feladatot egy szabadtéri asztalra, amelyet egy olcsó, eldobható műanyag terítővel fedünk le, amelyet a faragás után feltekerhetünk és kidobhatunk. Túl hideg van odakint? Béleld ki a tököt egy ugyanezzel a terítővel vagy erőpapírral letakart konyhaasztalon. Ne válasszon olyan munkafelületet, amely könnyen foltosodik (mint például az antik étkezőasztal).

Hogyan kell faragni egy tököt, mint egy profi

Gyűjtse össze a tökfaragó szerszámait

A szokásos tökfaragó szerszámkészletekkel is elvégezheti a munkát. Különösen a rövid nyelű, ék alakú tökkanalakkal lehet a belső falakat lekaparni és kisimítani, miután a legtöbb szálat és magot eltávolítottuk. A szakértők kedvenc szerszámai azonban olyanok, amelyek valószínűleg a saját szerszámosládájában is megtalálhatóak.

  • Fagylaltkanalat: Ez az oldalról éles, kaparásra szánt eszköz tökéletes a nyálka eltávolítására.
  • Filéző kés: Keressen egy vékony, keskeny pengéjű kést. A széles penge nem szúrja át olyan könnyen a sütőtök kemény részeit.
  • Hámozókés: A metszőkés éppen megfelelő méretű és alakú a faragáshoz – minél élesebb a kés, annál könnyebb lesz a vágás.
  • Citromhámozó és zöldséghámozó: Használja ezeket az eszközöket a kreatív dekoratív hatások és textúrák eléréséhez. A dinnyegombóc szemgolyók készítéséhez is használható.

Vágjon lyukat a hátulján

Vágjon egy négyzet vagy rombusz alakú nyílást a tök hátuljába, amely elég nagy ahhoz, hogy egy kéz és egy csukló elférjen benne (a belsejének kikaparásához), majd távolítsa el. Ne rongáld meg az eltávolított töklapot – azt majd visszateszed, ha végeztél. Bár a klasszikus lépés az, hogy a szár körül lyukat vágunk, ez szerkezetileg gyengíti a tököt, és gyorsabban tönkremegy.

Szedje ki a beleket

Tegyél egy nagy üres tálat az asztal közepére, hogy a magokat és a zsinórt felfogd, majd a kezeddel vagy egy fagylaltkanalat használva távolítsd el a nyúlós mocskot. Ügyeljen arra, hogy minden egyes darabot eltávolítson, hogy megelőzze a korai rothadást, és távol tartsa a mókusokat és más élősködőket (ez elengedhetetlen, ha a faragott tök a szabadban tölti majd az idejét). Egy szerszámos ék jól működik erre a feladatra.

Végezzen egy tervezési próbát

Vázolja fel a tök tervét papírra, majd rajzolja rá a tökre száraz radírral, mosható színes filccel vagy zsírkrétával, amelyek mindegyike könnyebben letörölhető, mint a toll vagy a filctoll. A bonyolultabb minták esetében használjon transzferpapírt, hogy közvetlenül a tökön újraalkossa a mintát. Ha tökfaragó sablont használ, ragassza a kinyomtatott mintát közvetlenül a tökre, és faragja át a papíron.

Kezdje el a vágást

A legélesebb késsel óvatosan vágja végig a mintát, ügyelve arra, hogy a tököt stabilizáló kéz ne legyen a kést mozgató kéz útjában.

Ha egy kivágott darab nem pattan ki, próbáld meg belenyomni. (A hátul lévő bemeneti nyíláson keresztül visszahozhatod.) Ha beragad, vágd félbe. Túl mélyen vágtál, és kiesett egy jákófog? Fogpiszkálóval kösd össze a kóbor tökdarabokat.

A tök megőrzése

Fújja be a tököt kívül-belül fehérítőt tartalmazó fürdőszobai tisztítószerrel. Hagyja legalább öt percig párologni. Ez a trükk megakadályozza, hogy a tök túl gyorsan rothadjon, és megvédi az éhes mókusoktól és más állatoktól.

Világítsd meg

Tegyél LED-es ünnepi fényfüzéreket a tök belsejébe, és hagyd, hogy a zsinór a hátsó panelen keresztül egy konnektorba vezessen. Az elemmel működő, láng nélküli gyertyák egy másik módja a világításnak. Nem tud ellenállni egy igazi gyertyának? Mindenképpen vágjon szellőzőnyílást a tök felső hátsó részébe, hogy a füst távozni tudjon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.