Tényleg halálra lehet nevetni magad?

1975 márciusában az angliai Norfolkban az 50 éves kőműves, Alex Mitchell letelepedett, hogy megnézze egyik kedvenc tévésorozatát: A Goodies, egy brit vígjáték, amelyet a BBC sugárzott. Amikor a színész Bill Oddie egy kung-fu filmek paródiáját bemutató rész erejéig megerőltette magát, Mitchell nevetni kezdett. Hangosan. Csak nevetett és nevetett, és felesége, Nessie később úgy becsülte, hogy körülbelül 25 percig folytatta ezt a nevetést. Aztán egy csúcspontot elérő, hasba vágó nevetés után a székébe dőlt és meghalt. Mitchell különös halála világszerte címlapokra került.

„Ez hihetetlen” – mondta Nessie. „Az orvos azt mondta, hogy a szíve bal oldala leállt … a nevetés egyszerűen túl sok volt neki. Az orvos azt mondta, hogy ez bárkivel megtörténhet.”

De vajon megtörténhetett? Tényleg halhatnak meg emberek a nevetéstől?

Nem, nem igazán. De a nevetés súlyosbíthatja a már meglévő állapotokat, amelyek megölhetnek.

2019-ben a Gizmodo több orvosnak is feltette a kérdést, köztük a Duke University School of Medicine kardiológia adjunktusának, Jorge Antonio Gutierreznek. Az orvos nagyrészt elvetette az ötletet, hogy valaki meghalhat a nevetéstől, egy kikötéssel. „A nevetés megnövelheti a mellkasi nyomást, és ha aorta aneurizmája van, ez a nyomás átterjedhet az érrendszerbe, és az megrepedhet” – mondta. „De ebben az esetben csak véletlenül nevettél: a nevetés nem ért téged. Valaki kaphat szívrohamot nevetés közben, de mindenképp szívrohamot kapott volna”.

Gutierrez elmondta, hogy az orvosi szakirodalomban csak egy olyan esetről tud, amikor nevetés okozta halálesetről számoltak be: egy 50 éves nőről, aki olyan gyógyszert szedett, amely szabálytalan szívverést okozhat. A hosszan tartó nevetőgörcs halálos ritmuszavart okozott.

Tényleg halálra lehet nevetni magad?

A nevetés más testi működési zavarokat is kiválthat, legalábbis elméletben. A hangszalagok elakadhatnak, elzárva az oxigénáramlást; a nevetés miatt ételeket is beleszívhatunk a légcsőbe; bizonyos kötőszöveti rendellenességek, például az Ehlers-Danlos-szindróma, a vérnyomás-emelkedés miatt káros reakciókat válthatnak ki, de ez nem korlátozódik a nevetésre. Az erőlködés vagy a lélegzet visszatartása is okozhat ilyesmit.

Ha tehát a nevetőgörcs csupán súlyosbítja a potenciálisan halálos betegséget, mi történt szegény Alex Mitchell-lel? 2012-ben a BBC arról számolt be, hogy Mitchell valószínűleg hosszú QT-szindrómában szenvedett, ami a szív elektromos rendszerének rendellenessége. Az állapot örökletes lehet. Mitchell unokájánál, Lisánál 2012-ben diagnosztizálták ezt a betegséget.

A BBC a maga részéről kellően udvariasan nyilatkozott Mitchell sorsáról. Egy szóvivője így nyilatkozott, miután értesült a néző haláláról: „Valóban nagyon sajnáljuk, hogy megtudtuk, mi történt”.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.