Mi a legkisebb csont a testben?

Hacsak nem tanulmányoztad kifejezetten az emberi fül részeit, valószínűleg a legalapvetőbb fülkifejezésekkel vagy leginkább tisztában – a fülcimpával, a dobhártyával, esetleg a csigolyával stb. Talán még azt is tudod, hogy a belső fül fontos az egyensúly szempontjából, és hogy a Q-tipp gyakori használata miért árt a hallójáratodnak.

Amit talán nem tudsz, hogy a füledben található a tested három legkisebb csontja is: az ossiculák, ami a latin szóból származik, és kis csontot jelent. Egyedi nevük is a latinból származik. Ott van a malleus (kalapács), az incus (üllő) és a stapes (kengyel), amelyek mind egy láncban kapcsolódnak egymáshoz, és homályos formájukban hasonlítanak névadóikra. A Verywell Health szerint együttesen a csontocskák körülbelül akkorák, mint egy narancsmag; a kengyel pedig a legkisebb a három közül.

Mi a legkisebb csont a testben?

A fülkagylók a középfülben, a dobhártya és a belső fül között helyezkednek el, és az a feladatuk, hogy a hangrezgéseket továbbítsák egyik helyről a másikra. Miután a rezgések áthaladnak a középfülön, a csigahártyát érik el, amely idegi jelekké alakítja őket, hogy az agyad hangként fogadhassa őket.

A méretspektrum másik oldalán a combcsont, vagy femur áll – ez a latin szó a combot jelenti. A combcsont a leghosszabb és legerősebb csont a testedben. Bár a pontos méretei személyenként változnak, a felnőtt férfi combcsont átlagos hossza nagyjából 19 hüvelyk, a felnőtt női combcsontoké pedig általában 17 és 18 hüvelyk között van. A Britannica szerint egyes combcsontok 1800 és 2500 font közötti nyomóerőt képesek elviselni, mielőtt megsérülnének.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.