Miért eszik a gyerekek a fikájukat?

Van egy régi vicc: Mi a különbség a brokkoli és a fika között? A gyerekeket nem lehet rávenni, hogy brokkolit egyenek.

Úgy tűnik, a fikákban van valami, ami egyszerűen ellenállhatatlan sok gyerek számára. Ha megnézel egy öt vagy több gyerekből álló csoportot, jó esély van rá, hogy legalább egyikük ujja vagy a kidudorodó orrlyukba dugja az ujját, félúton az agyuk felé, vagy az említett orrlyukból származó pelyhet/darabot/gömböcskét a szájukba dugja. Igen, a gyerekek valóban undorítóak tudnak lenni.

A fika természetesen az orrban képződik, amikor a folyamatosan termelődő nyálka egy része kiszárad. Az orrváladék célja, hogy megakadályozza a levegőben található potenciálisan káros részecskék és kórokozók belélegzését. Ehelyett ezeket a nedves, ragacsos takony felfogja, és a torkon keresztül leviszi, hogy a gyomorban elintézze őket. A nagyobb részecskék, vagy nagy mennyiségük nagyobb ragacsos darabkákat képezhetnek, vagy elég sokáig megmaradhatnak ahhoz, hogy kiszáradjanak, és ekkor az orrban lévő anyag szippanthatóból szedhetővé válik.

A tudomány szerint a nyálkahártya-elfajzás

Amellett, hogy gusztustalan, maga az orrpiszkálás meglehetősen nem tanácsos, mivel a tapogatózó ujj mindenféle fertőző anyagot bejuttathat a szervezetbe, valamint betegségeket adhat át más embereknek. Az orrpiszkálás, majd a kézfogás például a tüdőgyulladás terjesztésének egyik módja. Az orr belsejét is károsíthatja, ami orrvérzést okozhat.

Ami a fikaevést – vagy elegánsabb nevén a nyálkahártya-evést – illeti, egészségügyileg megoszlanak a vélemények. 2013-ban Scott Napper, a kanadai Saskatchewan Egyetem biokémia docense világszerte címlapokra került, amikor felvetette azt az elméletet, amely szerint az evolúció szerint a fikaevés az immunrendszer erősítésének egyik módja, és a fika finomsága egy előnyös mutáció. Azt állította, hogy azzal, hogy a gyerekek ahelyett, hogy kifújják (vagy az iskolapad alá törlik) ezeket a részecskéket, lenyelik őket, a kitettségen keresztül növelik immunitásukat az általuk esetlegesen okozott betegségekkel szemben.

Miért eszik a gyerekek a fikájukat?

Azonban, ahogy más tudósok is rámutattak, az Ön által termelt nyálka nagy része amúgy is lenyelésre kerül, így az a kis százalék, amely egy rövid utat tesz meg a külvilág felé, mielőtt megrágják, valószínűleg nem sok egészségügyi előnnyel jár az eljáráshoz.

Csak az íze miatt

Egy sokkal frappánsabb válasz arra a kérdésre, hogy a gyerekek miért eszik meg a fikájukat, az, hogy csak azért, mert szeretik az ízét. Az ízlés kulcsfontosságú a Napper elméletében – és Sidney Tarachow pszichiáter gyakran idézett 1966-os, a koprofágia (a kakievés) származékait vizsgáló tanulmánya [PDF] megállapítja: „A betegek élvezik ezeket a tevékenységeket. Az orrpiszkálók a beszámolók szerint igen ízletesek, pontosabban sósak”.

A fikázás kényelmét sem lehet eléggé hangsúlyozni. Mennyire kell egyáltalán valaminek finomnak lennie, ha ilyen kézreállóan a száj közelében található? Talán végső soron a válasz arra, hogy miért esznek a gyerekek boogert, ugyanaz, mint amit a nagy hegymászó, George Mallory adott, amikor arról faggatták, miért próbálja megmászni a Mount Everestet: „Mert ott van.”

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.