Miért folyik az orrod, amikor sírsz?

Nyomd meg a lejátszást egy szomorú filmnél, és lehet, hogy az arcod csuromvizes lesz. Nem csak a könnyek (és a smink, amit a könnyek elmozdítottak), hanem a takony is.

Míg az emberi könnyek evolúciós okai továbbra is tisztázatlanok, az, hogy miként keletkeznek a könnyek, kevésbé homályos. Az érzelmi izgalom hatására az agy üzeneteket küld a könnycsatornáknak, hogy azok könnyeket termeljenek.

Miért folyik az orrod, amikor sírsz?

De ezek az üzenetek nem az orrodba mennek. Akkor látszólag miért indítja be a nyálkatermelést? Valójában nem.

Amikor sírsz, a könnyek egy része egyszerűen úgy távozik a szemedből, hogy végiggördül az arcodon. Mások azonban a könnycsatornákon keresztül az orrüregbe folynak. Ott egyesülnek a nyálkával, és többlet folyadékot termelnek, amely az orrából kifolyik.

„Nem termelünk több nyálkát, csak a könnyek lefolyása és keveredése a [már ott lévő] nyálkával” – mondta Dr. Erich Voigt, a NYU Langone Medical Center általános és alvás otolaryngológiai osztályának igazgatója a SELF-nek.

Ugyanez nem igaz bizonyos más körülményekre, amelyek orrfolyást okoznak. Amikor például valami fűszereset eszünk, a nyálkahártyánk valóban több nyálkát termel – ez a módja annak, hogy megpróbálja kiöblíteni a „fűszeres” vegyi anyagokat, mielőtt azok megzavarnák a légzőrendszerünket. A nyálkahártyák a hidegben is fokozzák a termelést, hogy felmelegítsék és megnedvesítsék a száraz, hűvös levegőt, mielőtt az elérné a tüdőt.

Egy erőteljes fújás egy zsebkendőbe a legjobb módszernek tűnhet a felesleges nyálka kiürítésére, de a túl nagy erő más problémákat is okozhat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.