Tényleg higiéniatlanabb a közös fogkefe, mint a közös csók?

Egy fogorvosprofesszor szerint mindkettőnek megvannak a maga (durva) kockázatai.

Furcsa teremtmények vagyunk mi emberek. Boldogan nyalogatjuk, szürcsölgetjük és rágcsáljuk egy másik ember egész testét, de az a javaslat, hogy utána használjuk a fogkeféjét, sokunk számára túl messzire megy. De vajon indokolt ez a hirtelen fújás a partnerünk bacilusainak gondolatára? Dr. Mark Ryder, DMD, R. Earl Robinson professzor és az UCSF Fogorvosi Iskola Parodontológiai Osztályának elnöke szerint: Nem.

„A fogkefe megosztása valószínűleg nagyjából ugyanolyan, mint a csókolózás” – mondja Ryder, amikor a fertőzések cseréjének kockázatairól kérdezték. „A különbség a csóknál az, hogy a nyálat is továbbítjuk, így a baktériumok talán egy kicsit jobban túlélnek a nyálban.”

Tényleg higiéniatlanabb a közös fogkefe, mint a közös csók?

Ez nem jelenti azt, hogy a csókolózás rosszabb, mint a fogkefe megosztása – csak a kockázat más formája. „A fogkefével, bár a baktériumokat valójában egy kicsit közelebb juttatjuk az ínyhez és a fog köré, a baktériumok nagy része valószínűleg elpusztul a fogkefén, mielőtt egyik személyről a másikra kerülne” – mondja Ryder. „Az egyik kiegyenlíti a másikat: A fogkefével közelebb nyomja őket oda, ahová nem szeretné, hogy kerüljenek. A csókkal talán több baktérium élheti túl, hogy egyik személytől a másikhoz kerüljön.”

Ha azonban a hétköznapi baktériumoknál komolyabb dologról van szó, a fogkefe már problémásabbá válhat. „Ha az egyik személynek vérző ínye és hepatitise van, akkor az a vírus egy kicsit tovább maradhat a fogkefén” – figyelmeztet Ryder. „Ha most fogat mos, és vágás van a szájában, akkor a vírus egy része bekerülhet a véráramba.” Az ő tanácsa a biztonság megőrzésére? „Azt mondanám, hogy a lényeg az, hogy tartsd tisztán a fogaidat, ha aktív szexuális életet élsz. És ne legyetek olyan fukarok! Szerezz egy másik fogkefét.”

Vannak persze olyan helyzetek, amikor megfontolhatod, hogy megosztod a fogkefédet valakivel, akivel nem smárolsz rendszeresen. Ha előző este egy haverodnál aludtál, és ki akarod tisztítani a sör és a pizza ízét a szádból, érdemes megfontolnod, hogy az ő fogkeféjét használd? „Rendkívül ritka az esélye, hogy elkapj valamit, de én megvárnám, amíg hazaérsz, és a saját fogkefédet használnád” – mondja Ryder. Alternatívaként azt ajánlja, hogy vegyél kölcsön egy tiszta mosdókendőt, tekerd az ujjad köré, nedvesítsd meg, és azzal tisztítsd meg a fogaidat. Egy fogpiszkálóval is végigfuttathatod a fogaidat és az ínyed vonalát, vagy használhatsz egyszerűen szájvizet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.