Mi történik, ha egyszerűen abbahagyod az ujj- és lábkörmeid vágását?

A legrövidebb válasz erre a kérdésre: Semmi jó, hacsak nem akarsz bekerülni a Guinness Rekordok Világkönyvébe és/vagy a kisgyerekek rémálmaiba. Vegyük például Lee Redmondot, aki rekordot döntő, összesen 28 láb, 4 hüvelyk hosszúra növesztette a körmeit. Bármennyire is csodálatra méltó volt az elhivatottsága – 30 teljes évébe telt, hogy elérje ezt a hosszúságot -, a végeredmény, mondhatni, kissé szokatlan volt.

Redmond szerencsétlenségére egy 2009-es autóbaleset (amely szerencsére egyébként sértetlenül megúszta) letörte az összes körmét, és bölcsen úgy döntött, hogy nem növeszti vissza őket.

Persze semmi sem akadályozza meg abban, ha meggondolná magát: A körmök rugalmas dolgok, ugyanabból a kemény fehérjéből (keratin) készülnek, amelyből más állatok szarva és patája is. Mivel a köröm élő szövete (az a rész, amelyik nő) biztonságosan el van rejtve az ujj bőre alatt, a körmök szabadon nőhetnek tovább, havonta nagyjából három milliméteres ütemben, bár ez az érték ingadozik az életkortól, a súlytól, a nemtől és furcsa módon attól függően, hogy milyen hosszúak az ujjcsontok (talán már észrevette, hogy a középső köröm gyorsabban nő, mint a kisujj, és mindegyik gyorsabban nő, mint a lábujjköröm).

Mi történik, ha egyszerűen abbahagyod az ujj- és lábkörmeid vágását?

A körmök a közhiedelemmel ellentétben nem nőnek tovább a halál után: Ez egy mítosz, amelyet az a tény okoz, hogy a bőr a halál után kiszárad és „összezsugorodik”, ami miatt a körmök (és a haj) úgy tűnnek, mintha még mindig nőnének.

Bármennyire is fájdalmas lenne a kézkörmökkel való mindennapos foglalkozás, valójában sokkal problémásabb lenne kinőni a lábujjkörmöket, mivel hamarosan képtelen lennél járni anélkül, hogy megsérülnél. Az Amerikai Orvosi Orvosi Társaság Dr. James Christinával készült interjú szerint körülbelül hat hónap elteltével a lábujjkörmeid elkezdenek maguktól befelé görbülni. Mivel járás közben a lábujjaid végével nyomod le a lábujjaidat, minden lépés felfelé kényszerítené a lábujjkörmeidet, ami végül nem csak azt eredményezné, hogy a köröm letörne, hanem egyenesen kiszakadna a bőrödből.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.