Használhatod a tusfürdőt samponként?

A sampon nem tusfürdő. A tusfürdő nem sampon. Tudjuk ezt, de… mindkettő viszkózus gél, amit a zuhany alatt használunk, hogy megtisztítsuk magunkat, így úgy tűnik, hogy megspórolhatunk egy kis pénzt, és használhatjuk az egyiket az egész munkára, nem igaz? Nos, technikailag senki sem akadályozhat meg – de nem kellene.

Az igazsághoz tartozik, hogy mind a samponok, mind a tusfürdő ugyanúgy működnek. Tenzideknek nevezett molekulákat tartalmaznak, amelyek azt az ügyes trükköt hajtják végre, hogy a szennyeződésekhez és az izzadsághoz, de a vízhez is kötődnek, ami azt jelenti, hogy a szennyeződéseket lehúzzák a bőrödről, és az összes trutymót lemossák a lefolyón.

Azonban! „A hajra használt felületaktív anyagok típusa különbözik azoktól, amelyeket a bőrünkre használunk” – mondja Rajani Katta bőrgyógyász, a Glow című könyv szerzője: The Dermatologist’s Guide to a Whole Foods Younger Skin Diet. „A sampont úgy állítják össze, hogy erősebb legyen, mint a tusfürdő, hogy egy kicsit hatékonyabban bontja fel az olajat. Tehát én nem alkalmaznám a testre – valószínűleg túl durva lenne”.

Használhatod a tusfürdőt samponként?

A sampont úgy is összeállították, hogy tisztítás után újra hidratálja és táplálja a hajat, ami segíti annak egészségét. Ha a testedet mosnád vele, ezek az összetevők a végén zsíros érzetet hagyhatnának a bőrödön.

Eközben, mivel a tusfürdő kevésbé durva tisztításra szabták, közel sem fog olyan jó munkát végezni, mint egy sampon. „Ha tusfürdő használnál a hajadra, az nem bontaná fel annyira az olajat [és a szennyeződéseket]” – mondja Katta. „Azt a maradványt hagyná maga után.” Ez azt jelenti, hogy a végén lapos, erőtlen hajad lehet, mivel az összes olaj, amit normális esetben eltávolítanál, továbbra is elnehezíti azt.

Ha olyan zuhanyzási vészhelyzetben vagy, ahol csak az egyik vagy a másik van, ha bármelyiket használod a teljes tisztítási folyamathoz, attól még nem fog kihullani a hajad vagy hámlani a bőröd, de fontos, hogy ne váljon gyakorlattá. Ha pedig valamilyen oknál fogva mégis választanod kell az egyiket vagy a másikat, mindenképpen a tusfürdő válaszd samponként, és ne fordítva: „A hajad egy kicsit többet bír, mint a bőröd” – mondja Katta.

Ha pedig arra a cikkünkre vársz, hogy mindenre csak szappant használhatsz-e, nem, csak hagyd abba.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.