Mindannyian számíthatunk arra, hogy egy nap mazsolára fogunk hasonlítani – ez sajnos az emberi öregedés természetes velejárója. Mi történik azonban a bőrünkkel, ami miatt ráncosodik? És tényleg tehetünk valamit a folyamat lassítása érdekében? Shari Lipner bőrgyógyász elárulta nekünk a lényeget.

„A ráncok azért alakulnak ki, mert ahogy öregszünk, a bőrünk természetes módon kevesebb kollagént és elasztint termel” – magyarázza Lipner. A kollagén biztosítja a feszességet, míg az elasztin lehetővé teszi, hogy a bőr megnyúljon, majd visszatérjen eredeti formájába – például amikor mosolygunk -, így, ahogy azt elképzelhetjük, amikor ezek a rostok nem bőségesek, a bőr megereszkedik és ráncosodni kezd. Lipner rámutat néhány környezeti tényezőre, amelyek potenciálisan felgyorsíthatják a kollagén és az elasztin hanyatlását (és így a ráncok kialakulását is):

Miért lesznek ráncaink?

Az UV-sugárzásnak – azaz a napnak – való hosszan tartó kitettség lebontja a bőr kollagén- és elasztinrostjait.
A dohányzás csökkenti a bőr vérellátását, ami felgyorsítja az öregedési folyamatot.
A rendszeres alkoholfogyasztás kiszárítja a bőrt, a száraz bőr pedig nagyobb valószínűséggel ráncosodik.
Az arcizmok folyamatos összehúzódása – például hunyorítással – maradandó barázdákat (vagy ráncokat) eredményezhet, ha a bőr nem tartalmaz elég elasztint a visszapattanáshoz.
Természetesen van néhány nyilvánvaló megelőző intézkedés, amellyel csökkentheti e környezeti tényezők hatásait: 1) Gyakorolja a megfelelő napvédelmet (azaz viseljen minden nap fényvédő krémet), 2) hagyja abba a dohányzást, 3) csökkentse az alkoholfogyasztást, és 4) viseljen napszemüveget, hogy elkerülje a nap mint nap történő hunyorgást. Továbbá, ahogy azt a hidratáló krém bőrre gyakorolt hatásának feltárása során megtudtuk, a rendszeres hidratálás akár 30 százalékkal is csökkentheti a ráncok kialakulását. Lipner azt is hozzáteszi, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás felpörgetheti a keringési rendszeredet, ami viszont biztosítja a bőröd számára a feszesség megőrzéséhez szükséges tápanyagokat.

Ha már ráncos vagy, a lehetőségeid kicsit intenzívebbek. A dermabrázió például egy olyan sebészeti eljárás, amely a bőr felső rétegeinek (és ráncaiknak) ellenőrzött kopását jelenti csiszolópapírral vagy más mechanikai eszközökkel. A botoxinjekciók – ez egy elterjedtebb lehetőség – blokkolják az idegek által az izmokhoz küldött kémiai jeleket. Ennek eredményeképpen az érintett izom nem tud többé összehúzódni, ami a ráncok felpuhulását és ellaposodását eredményezi.

A legfontosabb azonban, hogy ne feledje, hogy az öregedés természetes folyamat, és végül mindenki úgy fog kinézni, mint egy szilva egy nap, függetlenül attól, hogy mennyire könyörtelenek az öregedés elleni erőfeszítései. Ahelyett tehát, hogy túl sok időt töltenénk az elkerülhetetlen ellen való küzdelemmel, örüljünk inkább annak, hogy nem fogunk egyhamar mi is lilulni.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.