1911. március 31-én becslések szerint 100 000 ember gyűlt össze az írországi Belfast kikötőjében, hogy megnézze a Titanic királyi postahajó (RMS) vízre bocsátását. A „elsüllyeszthetetlennek” tartott Titanic volt korának legnagyobb és legfényűzőbb tengerjáró hajója, amely a hajóorrtól a tatig több mint 268 méter hosszú volt – négy háztömbnyi hosszúságú -, 53 méter magas és több mint 46 000 tonnát nyomott. A legmodernebb technológiával büszkélkedhetett, beleértve egy kifinomult elektromos vezérlőpanelt, négy liftet és egy fejlett vezeték nélküli kommunikációs rendszert, amely képes volt Morse-kódot továbbítani.

Mégis 1912. április 14-én éjjel, mindössze négy nappal azután, hogy az angliai Southamptonból elindult első útjára New Yorkba, a Titanic jéghegynek ütközött Új-Fundland partjainál, és elsüllyedt. Most, több mint egy évszázaddal a Titanic elsüllyedése után a szakértők még mindig vitatkoznak a történelmi katasztrófa lehetséges okairól, amely több mint 1500 utas és legénység életét követelte. Legtöbbjük egyetért abban, hogy csak a körülmények együttes fennállása adhat teljes magyarázatot arra, hogy mi okozta az állítólag elsüllyeszthetetlennek hitt hajó pusztulását.

Túl gyorsan haladt.

Egyesek kezdettől fogva a Titanic kapitányát, E. J. Smith kapitányt hibáztatták, amiért a hatalmas hajót ilyen nagy sebességgel (22 csomóval) vezette át az Atlanti-óceán északi részének jéghegyekkel teli vizein. Egyesek úgy vélték, hogy Smith megpróbálta javítani a Titanic White Star testvérhajójának, az Olympicnak az átkelési idejét. Robert Essenhigh mérnök azonban egy 2004-es tanulmányában úgy vélte, hogy a hajó egyik szénbunkerében keletkezett tűz megfékezésére tett erőfeszítések magyarázatot adhattak arra, hogy a Titanic miért hajózott teljes sebességgel.

Miért süllyedt el a Titanic?

A vezeték nélküli rádiós elutasított egy kulcsfontosságú jéghegyre vonatkozó figyelmeztetést.

Kevesebb mint egy órával azelőtt, hogy a Titanic a jéghegynek ütközött, egy másik közeli hajó, a Californian rádión közölte, hogy sűrű mezei jég miatt megállt. Mivel azonban a figyelmeztetés nem kezdődött „MSG” (Master’s Service Gram) előtaggal, ami a kapitánytól megkövetelte volna, hogy közvetlenül nyugtázza az üzenet fogadását, Jack Phillips, a Titanic rádiós kezelője nem tartotta sürgősnek a másik hajó figyelmeztetését, és nem továbbította azt.

Végzetes hibát követhetett el.

Louise Patten (a Titanic legidősebb túlélő tisztjének, Charles Lightollernek az unokája) 2010-ben tett állítása szerint a hajó legénységének egyik tagja pánikba esett, miután meghallotta a parancsot, hogy „keményen jobbra” forduljanak, hogy elkerüljék a közeledő jéghegyet. Mivel a hajók akkoriban két különböző kormányrendszert használtak, a férfi összezavarodott, és rossz irányba fordult – egyenesen a jég felé. Patten az eseményeknek ezt a verzióját, amelyet elmondása szerint Lightoller halála után hallott a nagymamájától, a Titanic katasztrófájáról szóló fiktív beszámolójába, a Good as Gold című könyvébe foglalta bele.

A Titanic építői megpróbálták csökkenteni a költségeket.

1985-ben, amikor egy amerikai-francia expedíció végül megtalálta a történelmi roncsot, a kutatók felfedezték, hogy a korábbi megállapításokkal ellentétben a Titanic nem épségben süllyedt el a jéghegynek ütközve, hanem az óceán felszínén darabokra tört. Tim Foecke és Jennifer Hooper McCarty anyagtudósok a hajótest acéllemezeit összetartó több mint 3 millió szegecset okolták. Megvizsgálták a roncsból felhozott szegecseket, és megállapították, hogy nagy koncentrációban tartalmaznak „salakot”, egy olyan olvasztási maradékot, amely a fémek széthasadását okozhatja. Ez gyengíthette a Titanic hajótestének azt a részét, amelyik a jéghegynek ütközött, és az ütközéskor széttört.

A délibábokat és a homályos horizontot az időjárási viszonyok hozták létre.

A Titanic katasztrófájának 100. évfordulója körül, 2012-ben készült két tanulmány azt sugallta, hogy a természet kulcsszerepet játszott a hajó sorsában. Az első szerint a Föld abban az évben szokatlanul közel került mind a Holdhoz, mind a Naphoz, ami növelte az óceánra gyakorolt gravitációs vonzásukat, és rekordmennyiségű dagályt eredményezett, ami az Atlanti-óceán északi részén megnövekedett mennyiségű úszó jeget okozott az elsüllyedés idején.

A második tanulmány, amelyet Tim Maltin brit történész készített, azt állította, hogy a katasztrófa éjszakáján a légköri viszonyok a szupertörésnek nevezett jelenséget okozhatták. Ez a fényelhajlás délibábokat, vagyis optikai csalódásokat hozhatott létre, amelyek megakadályozták, hogy a Titanic őrszemek tisztán lássák a jéghegyet. Emellett a Titanic közelebbinek és kisebbnek tűnhetett a közeli Californian hajóhoz képest, ami miatt a legénység azt feltételezte, hogy az egy másik hajó, rádió nélkül, és így nem próbáltak kommunikálni. Az ő nézőpontjukból és ilyen homályos körülmények között, amikor a Titanic süllyedni kezdett, a Californian legénysége azt hihette, hogy a hajó csak elhajózik.

Az őrszemeknek nem volt távcsövük.

David Blair másodtisztet, aki a Titanic távcsöves raktárának kulcsát tartotta a zsebében, áthelyezték a hajóról, mielőtt az Southamptonból elindult volna első útjára, és elfelejtette átadni a kulcsot a helyébe lépő tisztnek. Az elsüllyedéssel kapcsolatos későbbi vizsgálat során a Titanic egyik őrszemének elmondása szerint a távcső segíthetett volna abban, hogy időben észrevegyék és kikerüljék a jéghegyet. Blair megtartotta a kulcsot, hogy emléket állítson a kis híján bekövetkezett balesetnek; 2007-ben elárverezték, és mintegy 90 000 fontot ért el érte.

Nem volt elég mentőcsónak.

Nem számít, mi okozta a Titanic elsüllyedését, valószínűleg elkerülhető lett volna a hatalmas emberveszteség, ha a hajón elegendő mentőcsónak lett volna az utasok és a legénység számára. A White Star hajója azonban csak 20 mentőcsónakkal hagyta el Southamptont, ami a törvényes minimum, és összesen 1178 ember befogadására volt alkalmas. Bár Maurice Clarke, a köztisztviselő, aki Southamptonban ellenőrizte a Titanicot, azt javasolta, hogy 50 százalékkal több mentőcsónakot vigyen magával, akkori kézzel írott feljegyzéseiből később kiderült, hogy úgy érezte, veszélybe kerül az állása, ha nem ad zöld utat a híres hajónak. A Titanic jéghegynek ütközése után kialakult káosz miatt a 20 mentőcsónak mintegy 400 üres hellyel hagyta el a hajót, így több mint 1500 ember veszett oda a jeges óceáni vízben.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.